Notícies

Una festa catalana amb so de banda i ball de majorets

Es tracta d'un concert de l'Agrupació Musical i Majorets Santa Anna del Vendrell dins del programa la Festa Catalana

Una actuació de banda o societat musical amb majorets es podran trobar els qui dissabte a les 11:30h es trobin a l’avinguda de la Catedral. Es tracta d’un concert de l’Agrupació Musical i Majorets Santa Anna del Vendrell dins del programa la Festa Catalana, que omple d’actuacions de grups i manifestacions de cultura popular els dissabtes en un lloc tan emblemàtic de Barcelona.

Si bé antigament no era estrany que un grup de majorets actuessin al so de les bandes de música, amb el temps quasi s’ha perdut. El Vendrell és un clar exemple d’aquesta evolució, durant la dècada dels 80 i 90 existia la Banda de Cornetes, Tambors i Majorets Santa Anna, que gaudeix de prestigi d’haver estat tres cops campiona d’Espanya en la seva modalitat. Precisament antics membres de l’associació van crear a mitjans del 2008 la nova Agrupació Musical Santa Anna. El pas definitiu es va donar l’any 2014 quan es va recuperar la tradició de les majorets. “Actualment el grup el formen nenes de 6 a 13 anys, assagem dos cops per setmana i creem coreografies diferents per a cada cançó”, explica Núria Cullell, vocal de la junta de l’agrupació i monitora de les majorets juntament amb la seva germana Mireia.

D”Amparito Roca’ a ‘Despacito’

Dissabte 12 d’agost no només serà una oportunitat per gaudir de la unió de banda de música i majorets, sinó que el concert oferirà peces arranjades per a banda força trencadores. El concert, dividit en dues parts, oferirà una primera en què s’interpretaran cançons festives populars, així com pasdobles tan coneguts com Amparito Roca, i una segona part en què a banda de sardanes com El saltiró de la Cardina o l’obligat Paquito el chocolatero, es podran escoltar cançons com Mi gran noche de Raphael, A quién le importa d’Alaska i Dinarama i fins i tot s’atreviran amb una versió de l’èxit Despacito de Luis Fonsi, cançó que ja ha estat adaptada amb gran encert al so de cobla a través de la Cobla Contemporània, rebatejada com Sardapoquet. El concert es preveu que s’acabi a les 13h.

Una alenada d’aire fresc

La participació de l’Agrupació Musical i Majorets Santa Anna a la Festa Catalana suposarà un estímul per una banda que no passa pel seu millor moment amb el seu poble d’origen, El Vendrell, arran del fet que a les majorets no se’ls va permetre ballar en el seguici festiu del dia 26 de juliol, Santa Anna, patrona del Vendrell. “L’any passat vam poder actuar dins el seguici festiu, però aquest any les majorets no ens han permès actuar, ja que consideren que el ball de majorets no pot encabir-se dins de les manifestacions de cultura popular catalana del seguici”, expressa Leticia Martín, presidenta de l’Agrupació Musical i Majorets Santa Anna. El fet ha causat certa commoció dins l’entitat, i si bé la banda musical sí que podia actuar en el seguici, davant la negativa que les majorets l’acompanyessin, els músics van optar per assistir en silenci com a protesta i que les nenes del grup de majorets fossin les encarregades de l’ofrena a Santa Anna.

La decisió s’emmarca dins de la renovació del seguici festiu del Vendrell, duta a terme pel municipi a proposta de la regidoria de cultura i amb el concurs d’experts en cultura popular tradicional que l’han elaborat altruistament. “El seguici està format per balls d’arrel tradicional popular catalana i les majorets no responen a aquest perfil”, explica Eva M. Serramià, regidora de cultura i primera tinent d’alcalde. Les majorets tenen el seu origen als Estats d’Units d’Amèrica, i no es poden confondre amb les animadores esportives, i gaudeixen també d’una gran tradició a França. Serramià afegeix que l’Agrupació Musical i Majorets Santa Anna pot participar i participa dins la Festa Major, però segons el protocol festiu no ho podrien fer al seguici. “Cal diferenciar entre seguici i altres actes de festa major, com ara cercaviles o concerts”. Amb tot, la banda considera que si abans, durant els anys 80, les majorets actuaven dins el seguici, i fins i tot fa un any també ho van poder fer, tindrien el dret de formar-hi part. “En una banda que es diu precisament Santa Anna, no poder formar part del seguici festiu que es fa en honor a la Santa ens resulta dolorós i no entenem que s’hagi de fer referència a l’origen de les majorets com a disciplina per negar-nos-hi la participació, i més quan sempre hi hem mostrat devoció i respecte”, afegeix Martín.

La polèmica, que obre el debat sobre si els seguicis puguin tenir certa flexibilitat, no sembla que arribarà a cap solució de compromís. Mentrestant, potser per oblidar una Festa Major que per l’agrupació musical ha estat agredolça, la banda espera oferir un bon concert a l’avinguda de la Catedral de Barcelona dissabte 12 d’agost a les 11:30h. També hi haurà la presència de les colles la Moxiganga de Geltrú i el Ball de Bastons de l’Arboç. A més, coincidint amb la celebració de les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova, a la tarda hi haurà una sessió especial de Festa Catalana a les 17:30h al mateix emplaçament amb els gegants i gegantons de la Plaça Nova, el Nan Cucut i la Colla de Grallers La Pessigolla i el Ball de Plaça de Mataró.

Show More

Related Articles

Back to top button