Notícies

Últims dies per participar al 7è Concurs de Composició Josep Maria Lleixà

Breu recorregut pels guanyadors d’un premi que mostra el bon estat de salut de la composició per a banda

Convocat per la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet, el concurs de Composició per a Banda Simfònica Josep Maria Lleixà Subirats premiarà l’obra guanyadora amb 2.500€. Poden participar compositors de l’Estat espanyol, i com a resultat dels acords amb l’Obra Cultural de l’Alguer, els residents a aquesta ciutat italiana. Els candidats poden presentar les obres de nova creació abans del 29 de novembre a les 24h.

Els compositors han de presentar obres de nova creació, ni estrenades prèviament ni editades; que no s’hagin estrenat oficialment a cap concert, que no siguin còpia, modificació o versió d’una altra o altres composicions existents; per tant, no poden haver estat premiades en cap altre concurs ni hagin estat difoses per cap mitjà de comunicació.

La dificultat de la composició, classificada dins de la modalitat “Obra Simfònica per a Banda de Música, ha de ser mitjana o mitjana- alta, i la seva durada mínima serà de deu minuts i la màxima de quinze; podrà ser de moviment únic o conformada per diversos moviments. Pel que fa a la instrumentació, cal tenir en compte la plantilla que es detalla a les bases.

Podeu fer clic aquí per veure les bases senceres del premi Josep Maria Lleixà

Un premi amb una sòlida trajectòria al darrere

L’obra guanyadora del 7è Concurs de composició per a Banda Simfònica Josep Maria Lleixà serà emesa pel jurat abans del 31 de desembre de 2020. I se sumarà a un premi que ha reconegut a compositors i músics consolidats del panorama musical estatal, com la pianista i compositora María Mendoza, guanyadora del 5è Concurs de Composició amb A Raiña Lupa, que actualment acaba de publicar el seu tercer àlbum d’estudi (Cronos, 2020), o promeses amb talent que amb el temps han desenvolupat una sòlida trajectòria, com ara el director i compositor Gerard Pastor, que es va endur el premi l’any 2015 en la 2a edició del Concurs amb Wind Variations for Symphonic Concert Band. Pastor ha dirigit la banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès, així com a escrit diverses bandes sonores per a cinema com Jean François i el sentit de la vida.

El darrer guanyador del concurs és també un exemple de joventut i talent: Álvaro Cámara va guanyar l’edició del 2019 amb Jack and the Beanstalk. Natural de Bailén (Jaén), Cámara ha destacat en diversos certàmens per a joves andalusos i és percussionista de la Banda de Música de Bailén. La recerca de l’excel·lència és un tret característic del Concurs Josep Maria Lleixà, que ja en la seva primera edició va premiar el compositor i director d’Alzira Josep Grau Benedito, per Mountain Rhapsody, que confirmava el 2014 la bona forma compositiva de Benedito, guanyador de guardons de prestigi com el premi Maestro Villa de Madrid per l’obra Xúquer.

Al llarg de la seva història el Josep Maria Lleixà ha premiat el 2016 el rapitenc Josep Ignasi Reverté que amb Everest: The great ascent, músic i professor que anteriorment ja ha havia guanyat concursos com el de Villa de Pozo Estrecho. L’edició següent, la 4a, de l’any 2017, el músic que ha format part de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, José Vicente Franco Landete guanyava el concurs amb The Pearl of the Orient. Landete recentment, finals del 2019, ha estat reconegut amb tres dels cinc premis del concurs internacional Harmonie d’Eybens Poisat (França), per la seva obra Sikinnis.

“Estem orgullosos de la resposta per part dels compositors i d’un jurat professional i independent que ha sabut trobar sempre l’excel·lència en un premi que demostra el bon estat de salut compositiva per a banda”, exposa Joan Cañagueral, president de la Federació Catalana de Societats Musicals. “Des del Premi Josep Maria Llexià intentem aportar la nostra contribució a l’àmbit compositiu, fet que alhora enriqueix l’ecosistema de les bandes”, afegeix Cañagueral, ja que l’obra guanyadora serà remesa a totes les Bandes de la Federació Catalana de Societats Musicals, així com a les Bandes de la Confederació Espanyola, que així ho sol·licitin.

Històric del Concurs de Composició per a Banda Simfònica Josep Maria Lleixà Subirats

1a edició (2014) – José Grau Benedito (Mountain Rhapsody)

2a edició (2015) – Gerard Pastor (Wind Variations for Symphonic Concert Band)

3a edició (2016) – Josep Ignasi Reverté (Everest: the Great Ascent)

4a edició (2017) – José Vicente Franco Landete (The Pearl of the Orient)

5a edició (2018) – María Mendoza (A Raiña Lupa)

6a edició (2019) – Álvaro Cámara López (Jack and the Beanstalk)

Show More

Related Articles

Back to top button