Societats MusicalsTarragona

Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta

Societat Musical La Unió Filharmònica d'AmpostaAdreça: Miralles, 4-10
Municipi: 43870 Amposta
Comarca: Montsià
Any de fundació: 1917

977703030
www.filharmonica.org
info@filharmonica.org

 

La Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta va ser fundada l’any 1917. El primer director de la banda de música fou en Leopoldo Segarra i Miguel.

Tot i que Bautista Solé i Masià consta com el primer president oficial de la societat, cal fer esment de Jaume Nicolàs, músic que va encarrilar tot el procés de creació de l’entitat. Precisament, la primera actuació de la banda de música fou el 29 d’abril de 1917 amb motiu del bateig de la filla de Jaume Nicolàs.

A les acaballes de la Guerra Civil (1936-1939) es va dissoldre la Societat i la seu va ser saquejada, amb la consegüent pèrdua de documents, mobiliari, etc. Acabada la confrontació, la Fila reprèn a poc a poc la seua activitat i els músics tornen a assajar. El 1942 la banda ofereixen el primer concert després de la Guerra. Des de d’aquell any, l’activitat a la Societat ha estat continua, participant activament en la vida social i cultural d’Amposta, fet que l’ha convertit en un referent del teixit associatiu de la ciutat i de les comarques ebrenques.

En l’actualitat, la Societat està integrada per:

  • La Banda de Música, dirigida des de l’any 1988 pel mestre Carles Royo i Baiges i amb una plantilla de 90 músics. La Banda de Música ha actuat al Palau de la Música, a l’Auditori Nacional de Catalunya, al Camp de Mart de Tarragona i a nombrosos municipis de Catalunya i de l’estat espanyol. També ha actuat a França i a Alemanya.
  • L’Escola de Música, centre reconegut pel Departament d’Ensenyament. Des del 1997, Jacint Gisbert i Serrat és el director de l’escola i també dirigeix la Banda de Música de l’Escola. Al centre també hi ha un conjunt instrumental infantil, un conjunt instrumental d’adults, una orquestra de guitarres i una coral infantil.
  • La Coral Aquae, creada el 1998. El primer director fou Gerard Fusté i Vericat. Des de l’any 2004 la seua directora és Núria Ferré i Cardona. La coral ha actuat al Palau de la Música i ha participat en diferents encontres corals.

La Unió Filharmònica d’Amposta és una de les 9 societats fundadores de la Federació Catalana de Societats Musicals, constituïda el 1981 a Sant Carles de la Ràpita.

L’any 1992 la Fila va celebrar el seu 75è aniversari i un any després es va inaugurar el nou auditori de la Societat. L’any 1996 la Fila va rebre el Premi Amposta i el 1997 la Creu de Sant Jordi, distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. El 1998 va ser declarada Entitat d’Interès Cultural.  El 2017, amb motiu del centenari de l’entitat, l’Ajuntament d’Amposta li va atorgar la Medalla d’Honor de la Ciutat.

Des de l’any 2009 presideix l’entitat Núria Gómez i Pujol.

NOTÍCIES RELACIONADES

Show More
Back to top button