Notícies

‘Músiques d’estrena’ ofereix un espectacle de creació recent per a banda amb obres inèdites de grans compositors

Una suite de Salvador Brotons, entre el repertori que interpretarà la Lira Ampostina dissabte 13 de novembre a les 19h al Teatre-Auditori Infant Pere de l’Hospitalet de l'Infant

L’espectacle Músiques d’estrena oferirà un repertori format per composicions actuals per a banda que farà palès el compromís de la Federació Catalana de Societats Musicals amb la nova creació tant d’autors consolidats del panorama catalana, amb rellevància mundial, com la d’esperonar la composició per a banda a través del seu concurs anual “Josep Maria Lleixà”.

Dirigits per Sergi Costes, els intèrprets de la Societat Musical Lira Ampostina, dissabte 13 de novembre a les 19h al Teatre-Auditori del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, oferiran el concert Músiques d’estrena. El repartiment compta amb dues obres que pretenen donar testimoni dels sentiments i vivències viscudes al llarg d’aquesta pandèmia. La suite Covid-19 Sensations del compositor i actual director de la Vancouver Symphony Orchestra, Salvador Brotons, i ConfinArt: trencant el silenci, del compositor i professor de música Tomás Simón. Així com les guanyadores de les dues darreres edicions del concurs de composició per a banda simfònica “Josep Maria Lleixà”: Jack and the Beanstalk d’Álvaro Cámara i Circe, la hechicera, d’Azael Tormo. Per últim, i en prímicia, s’estrenarà l’Himne de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), amb l’actual orquestració i actualització a càrrec d’Antoni Ernest Sebastià, compositor i professor del Conservatori Professional de la Diputació de Tarragona.

La pandèmia com a focus creatiu

El concert de Músiques d’estrena parteix de la voluntat de la FCSM d’eixamplar els horitzons de la música contemporània per a banda i la nova creació. És per aquest motiu que s’estrenaran dues obres compromeses amb els fets recents i que a través de la música pretenen traduir algunes de les emocions que el conjunt de la societat ha patit.  “Havia de plasmar els sentiments que hem sentit en aquesta pandèmia: l’obra té quatre moviments que descriuen el desconcert, els nervis, el plany i  un últim moviment que intenta mostrar certa esperança”, exposa Salvador Brotons, compositor de Covid-19 Sensations. Una obra que mostra un compositor en plena forma que defuig dels tòpics –“l’inici és una elegia, però no volia començar amb tons greus, sinó amb uns aguts especials, que ens transportin a les sensacions viscudes”-.

Per la seva part, a ConfinArt: trencant el silenci, Tomàs Simón trasllada en notes musicals com la pandèmia ha afectat la música, els obstacles que han superat els i les músics per mantenir l’activitat de les bandes, ja fos via assajos en lína. L’obra és un homenatge a la resiliència de les bandes de música escrit amb el seu llenguatge: la música de banda.

Els guanyadors del concurs Josep Maria Lleixà

El concert oferirà també l’estrena de les darreres obres guanyadores del concurs que organitza la FCSM, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La composició Jack and the Beanstalk, que ens porta a reimaginar el conte d’En Jack i la mongetera màgica, a través d’una obra de la qual el jurat del premi va destacar “l’equilibri formal, tímbric, harmònic, el color instrumental i textual”. Cámara va ser el guanyador de la 6a edició del Concurs.

L’obra d’Azael Tormo, guanyador de la següent edició amb Circe, la hechicera, portarà el públic a descobrir ”un treball destacat quant al timbre, amb l’aportació de nous elements musicals, com ara la repetició de segons quines estructures”, tal com va valorar el jurat.

Estrena de l’Himne de la Federació

Per últim, el concert del dissabte 13 de novembre a les 19h al Teatre-Auditori del Centre Cultural Infant Pere presentarà l’estrena de l’Himne de la FCSM, orquestrat i actualitzat per Antoni Ernest Sebastià, a partir de la lletra i melodia de Josep Bo. Sebastià va ser l’encarregat de compondre la Marxa Olímpica i la Fanfàrria dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018.

El concert, organitzat per la FCSM i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, és d’entrada gratuïta fins a completar aforament. Ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

 

Show More

Related Articles

Back to top button