L’espectacle ‘Músiques d’estrena’, amb obres inèdites de grans compsitors, obre el programa que la Lira Ampostina dedica a Santa Cecilia
El concert Músiques d’estrena tindrà lloc dissabte 20 de novembre a les 18h de la tarda a l’Auditori Octavi Ruiz serà l’inici d’un cap de setmana musical

L’espectacle Músiques d’estrena oferirà un repertori format per composicions actuals per a banda que farà palès el compromís de la Federació Catalana de Societats Musicals amb la nova creació tant d’autors consolidats del panorama catalana, amb rellevància mundial, com la d’esperonar la composició per a banda a través del seu concurs anual “Josep Maria Lleixà”. El concert, de taquilla inversa, serà benèfic, de manera que la recaptació es donarà a la Lliga contra el càncer (delegació d’Amposta).
Dirigits per Sergi Costes, els intèrprets de la Societat Musical Lira Ampostina, dissabte 20 de novembre a les 18h a l’Auditori Octavi Ruiz, oferiran el concert Músiques d’estrena. El repartiment compta amb dues obres que pretenen donar testimoni dels sentiments i vivències viscudes al llarg d’aquesta pandèmia. La suite Covid-19 Sensations del compositor i actual director de la Vancouver Symphony Orchestra, Salvador Brotons, i ConfinArt: trencant el silenci, del compositor i professor de música Tomás Simón.
Així com les guanyadores de les dues darreres edicions del concurs de composició per a banda simfònica “Josep Maria Lleixà”: Jack and the Beanstalk d’Álvaro Cámara i Circe, la hechicera, d’Azael Tormo. Per últim, i en prímicia, s’estrenarà l’Himne de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), amb l’actual orquestració i actualització a càrrec d’Antoni Ernest Sebastià, compositor i professor del Conservatori Professional de la Diputació de Tarragona.
Un concert amb aires balears
Tot seguit, diumenge 21 de novembre a les 20h al mateix emplaçament, a l’Auditori Octavi Ruiz, actuarà el cor La Lira Ampostina, dirigits per Núria Francino i amb Lluís Ràfales al piano, amb la col·laboració del grup de ball de Paracota. Es tractarà d’un concert amb la música tradicional de les Illes Balears com motiu principal.
Per acabar la celebració de Santa Cecília, patrona dels músics, dilluns 22 de novembre, durant tot el dia, davant de la porta principal de l’auditori Octavi Ruiz, l’alumnat de l’Escola i Centre Professional de Música La Lira Ampostina, realitzarà diferents activitats musicals per celebrar la diada de la patrona dels músics.
La pandèmia com a focus creatiu
El concert de Músiques d’estrena, del dissabte 20 de novembre a les 18h, parteix de la voluntat de la FCSM d’eixamplar els horitzons de la música contemporània per a banda i la nova creació. És per aquest motiu que s’estrenaran dues obres compromeses amb els fets recents i que a través de la música pretenen traduir algunes de les emocions que el conjunt de la societat ha patit. “Havia de plasmar els sentiments que hem sentit en aquesta pandèmia: l’obra té quatre moviments que descriuen el desconcert, els nervis, el plany i un últim moviment que intenta mostrar certa esperança”, exposa Salvador Brotons, compositor de Covid-19 Sensations. Una obra que mostra un compositor en plena forma que defuig dels tòpics –“l’inici és una elegia, però no volia començar amb tons greus, sinó amb uns aguts especials, que ens transportin a les sensacions viscudes”-.
Per la seva part, a ConfinArt: trencant el silenci, Tomàs Simón trasllada en notes musicals com la pandèmia ha afectat la música, els obstacles que han superat els i les músics per mantenir l’activitat de les bandes, ja fos via assajos en línia, entre d’altres. L’obra és un homenatge a la resiliència de les bandes de música escrit amb el seu llenguatge: la música de banda.
Els guanyadors del concurs Josep Maria Lleixà
El concert oferirà també l’estrena de les darreres obres guanyadores del concurs que organitza la FCSM, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet. La composició Jack and the Beanstalk, que ens porta a reimaginar el conte d’En Jack i la mongetera màgica, a través d’una obra de la qual el jurat del premi va destacar “l’equilibri formal, tímbric, harmònic, el color instrumental i textual”. Álvaro Cámara va ser el guanyador de la 6a edició del Concurs.
L’obra d’Azael Tormo, guanyador de la següent edició amb Circe, la hechicera, portarà el públic a descobrir “un treball destacat quant al timbre, amb l’aportació de nous elements musicals, com ara la repetició de segons quines estructures”, tal com va valorar el jurat.
Estrena de l’Himne de la Federació
Per últim, el concert del dissabte 20 de novembre a les 18h a l’Auditori Octavi Ruiz (Av. Santa Bàrbara, 35, Amposta) presentarà l’estrena de l’Himne de la FCSM, orquestrat i actualitzat per Antoni Ernest Sebastià, a partir de la lletra i melodia de Josep Bo. Sebastià va ser l’encarregat de compondre la Marxa Olímpica i la Fanfàrria dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018.
El programa de la celebració de Santa Cecília a La Lira Ampostina compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Amposta, la Diputació de Tarragona, la Federació Catalana de Societats Musicals i Ràdio Banda.