
Les Societats Musicals demanen ajudes específiques per a la música i la cultura pel Covid-19
El Covid-19 ha colpejat brutalment la música a partir del tancament d'auditoris, sales, teatres ..., la suspensió de totes les activitats culturals i multitud d'ajornaments o cancel·lacions, amb el consegüent impacte en el sector tant en el vessant amateur com professional
La Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), en nom i representació, entre d’altres, de la Federació Catalana de Societats Musicals, sol·licita al Govern espanyol ajudes específiques per al col·lectiu i que sigui sensible amb la greu situació de la cultura en general, i de la música en particular, per la crisi generada pel Covid-19 que afecta el projecte social, educatiu i cultural que desenvolupen 1.100 societats musicals, amb 80.000 músics, 120.000 alumnes d’escoles de música i 1.000.000 de socis, agrupades en les diverses federacions territorials existents a l’Estat espanyol.
Proposa que totes les administracions, central, autonòmiques i locals, posin en marxa un pla de xoc que eviti la ruïna d’un sector amb milers d’associacions, formacions, artistes, intèrprets, empreses, mitjans de comunicació, professors, treballadors… més enllà dels assumptes transversals que aborda el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social.
El Covid-19 ha colpejat brutalment la música a partir del tancament d’auditoris, sales, teatres …, la suspensió de totes les activitats culturals i multitud d’ajornaments o cancel·lacions, amb el consegüent impacte en el sector tant en el vessant amateur com professional. Per això, l’entitat considera necessari donar solucions urgents que assegurin la supervivència, continuïtat i sostenibilitat de músics, artistes, treballadors d’empreses vinculades i professors d’escoles i centres de música, entre d’altres.
Països europeus com Alemanya i França han iniciat diverses accions per enfrontar la crisi i no deixar la indústria “a l’estacada”. La ministra de Cultura alemanya, Monika Grütters, ha garantit un programa de supervivència a què es pot acollir un sector angoixat per la paralització i la incertesa sobre el seu futur. Grütters ha assegurat que “les indústries culturals i creatives han de rebre un suport massiu urgentment”, i que treballaran per impulsar mesures de liquiditat que compensin les conseqüències d’una epidèmia amb “un impacte inimaginable”; en institucions, artistes i treballadors.
El Ministeri de Cultura francès admet que el sector ha estat particularment afectat per la propagació del Covid-19 i ha habilitat diverses adreces de correu per informar els professionals de diferents àmbits. Franck Riester, titular del Departament, va anunciar recentment una ajuda d’emergència de 22 milions d’euros per evitar la desaparició d’estructures culturals i defugir el perill que amenaça el model cultural francès.
Reconstruir el sector
José Manuel Rodríguez Uribes, ministre de Cultura, es va reunir ahir amb una trentena de representants de la cultura per informar-los de les mesures que inclou el decret publicat el 17 de març: “un primer paquet de suport transversal a l’economia”. Rodríguez va assegurar: “Volem que el sector no se senti desemparat”. També ha destacat que la cultura és un bé de primera necessitat
tant en el seu vessant social, com en l’econòmic i per a la convivència en valors; i va sol·licitar propostes per reconstruir cada àmbit cultural.
En aquest sentit, i d’acord amb la demanda del ministre, la CESM està treballant en l’elaboració d’un paquet específic de mesures de xoc que li remetrà ben aviat. L’entitat va mantenir al febrer, abans de la crisi del Covid-19, reunions amb Agustín Javier Zamarrón, president de la Comissió de
Cultura de Congrés dels Diputats, Manuel Escarda, el seu homòleg al Senat, i amb Cosme Bonet, president de la Comissió d’Hisenda del Senat, en què va exposar la situació del moviment associatiu i va sol·licitar el suport per impulsar modificacions legislatives i d’un marc normatiu lesiu per al col·lectiu.
Complir les recomanacions
La Confederació, després del Reial decret 463/2020 de 14 de març publicat pel Govern espanyol en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en què va declarar l’estat d’alarma, insta les societats musicals a continuar complint amb les recomanacions i mesures que exposen les autoritats en relació amb
la conjuntura generada pel Covid-19.
En l’article 9 i en relació amb les mesures de contenció en l’àmbit educatiu i de la formació s’apunta a la suspensió de “l’activitat educativa presencial”; i per tant, de les classes d’escoles i centres de música en totes les seves etapes però també indica que “durant el període de suspensió es mantindran les activitats educatives a través de les modalitats a distància i en línia, sempre que sigui possible”, de manera que la CESM recomana posar en marxa aquesta iniciativa pedagògica a través d’eines que possibilitin la continuïtat de l’educació musical que imparteixen les societats musicals, acció que diverses federacions ja han posat en marxa.