Notícies

L’Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona reprenen el primer curs de direcció per a banda

El curs es durà a terme entre el 14 i el 18 de juny, amb la direcció de José Rafael Pascual-Vilaplana, titular de la Banda Municipal de Barcelona.

L’Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona reprenen la convocatòria del Primer Curs de Direcció per a Banda de L’Auditori de Barcelona, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, que es va haver de cancel·lar per la pandèmia. Dirigit per José Rafael Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona, el curs es desenvoluparà entre el 14 i el 18 de juny.

Amb aquesta formació L’Auditori de Barcelona i la Banda volen contribuir a l’enriquiment de talents dintre del món de la direcció bandística a través d’una formació teòrica i pràctica. Els alumnes treballaran el repertori amb la Banda Municipal de Barcelona i veuran aspectes com l’estudi de la gestualitat, l’anàlisi i tècnica d’estudi de partitures, la planificació d’assajos, el repte dels directors d’aconseguir l’afinació, així com aspectes tan necessaris tenint en compte la realitat de les bandes de música com ara la programació en una banda amateur, la motivació i evolució de les formacions.

L’experiència en cursos similars que ha tingut José Rafael Pascual-Vilaplana han dut al director titular de la Banda a imaginar un curs que permetrà que els directors de banda aprofundeixin en els aspectes tècnics de la seva figura i obtinguin una visió de context de les bandes de música, tant des del punt de vista del repertori original per aquesta formació com des de l’òptica de la seva singularitat com a grup orquestral.

El darrer dia del curs, el divendres 18 de juny, es dedicarà a la preparació del concert de cloenda, on els alumnes de la modalitat actius dirigiran la Banda Municipal de Barcelona amb les peces que han treballat durant la setmana. El concert es realitzarà a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona i serà d’accés gratuït amb invitació.

Dues modalitats d’inscripció

Per tal de fer el Primer Curs de Direcció de Banda a L’Auditori el més obert possible, s’acceptaran un màxim de 10 alumnes actius i també es permetrà que assisteixin alumnes oients, que formaran part de les classes teòriques i com a espectadors a les classes pràctiques. Les classes es desenvoluparan durant el matí i la tarda.

La represa del 1r Curs de Direcció de bandes manté la matriculació dels alumnes que van inscriure’s l’any passat i que van decidir mantenir la seva plaça fins a la següent convocatòria.

Els interessats en conèixer més sobre el Primer Curs de Direcció de banda a L’Auditori poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com.

José Rafael Pascual-Vilaplana, un director consolidat

El director José Rafael Pascual-Vilaplana.

José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona i director del Curs de Direcció, compta amb una trajectòria que avala la seva excel·lència en la direcció, així com en la composició. Nascut a Muro (Alacant), ha estudiat Direcció de Banda a Holanda amb mestres com Jan Cober i Eugene Corporon; Direcció d’Orquestra a Viena, amb figures com Karl Österreicher, Yuji Yuhasa i Hans Graf.

Ha dirigit la Banda Municipal de Buenos Aires, la Banda Nacional Juvenil d’Holanda, La banda Nacional de Cuba, les bandes municipals d’Alacant, Castelló, Madrid, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, entre d’altres. Des del 2018 és director titular de la Banda Municipal de Barcelona. A més és director de l’Orquestra de Vents “Filharmonia” i principal director convidat de la banda Simfònica Portuguesa d’Oporto.

És professor de direcció de banda a l’E.C.M Vall d’Albaida, i del ISEB a Trento (Itàlia). Ha rebut diversos premis de composició, entre els quals destaca el Primer Premi Baton of Honour del 1r Concurs Europeu de Joves Directors de la EBBA a Birmingham (Anglaterra) o el Premi Euterpe de Composició de Música per a la Festa i el Premi Euterpe de Direcció de Banda, atorgats per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

La Banda Municipal de Barcelona, una institució amb més de 130 anys d’història
La Banda Municipal de Barcelona és una de les agrupacions musicals més antigues de Barcelona. Creada el 1886 per l’Ajuntament de Barcelona, des del 2007 és resident a L’Auditori, on ofereix una temporada estable de concerts. Desenvolupa projectes amb la col·laboració d’artistes i formacions d’àmbit nacional i internacional. A partir de setembre de 2018, comença una nova etapa amb José R. Pascual-Vilaplana com a director titular.

L’any 2016 la Banda va fer 130 anys durant els quals s’ha mantingut fidel als objectius que van motivar la seva creació, apropant la música dels grans compositors a la ciutadania, oferint actuacions de gran qualitat. A més, ha sabut adaptar-se a nous reptes apostant per la difusió del repertori actual per a banda, encarregant estrenes a compositors catalans o col·laborant amb artistes heterogenis.

A dia d’avui, la nostra Banda Municipal de Barcelona és una agrupació compromesa amb la societat que l’envolta, partícip del seu temps i protagonista activa de l’escena instrumental barcelonina.

La Federació Catalana de Societats Musicals

La Federació Catalana de Societats Musicals, amb 40 anys de servei a les societats musicals, és una federació que aplega unes 50 entitats musicals dins del marc de la cultura popular catalana i té l’objectiu principal de promoure, vehicular, potenciar i donar cohesió al moviment associatiu cultural de les Bandes de Música. Per complir aquests objectius duem a terme els projectes que detallem, els quals pivoten en diferents temes o formats, alguns purament musicals i de projecció, i d’altres de formació i informació, sense perdre de vista projectes arriscats de noves músiques, d’investigació, així com l’entrada definitiva de les noves tecnologies.

Els interessats en conèixer més sobre el Primer Curs de Direcció de banda a L’Auditori poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button