
La trobada anual reivindica les bandes com a peça del patrimoni cultural
L'ambient festiu entorn de les societats musicals ha dominat tota la jornada del dissabte 14 d'octubre a Amposta, on ha tingut lloc la 36a Trobada de Bandes de Música de Catalunya
L’ambient festiu entorn de les societats musicals ha dominat tota la jornada del dissabte 14 d’octubre a Amposta, on ha tingut lloc la 36a Trobada de Bandes de Música de Catalunya. Les activitats han tingut dos punts destacats: al matí, la seu de la Unió Filharmònica d’Amposta, on s’ha presentat el llibre Jotes i cançons de les terres de l’Ebre, amb breu actuació inclosa de la banda, la Fila, i a la tarda 25 societats musicals d’arreu de Catalunya han fet sonar la seva música al parc dels Xiribecs.
En el marc del centenari de la creació de la Unió Filharmònica d’Amposta, l’entitat ha co-organitzat aquesta 36a Trobada Anual de Bandes, conjuntament amb la Federació Catalana de Societats Musicals i l’Ajuntament d’Amposta. Si bé, la trobada pròpiament dita s’ha celebrat a partir de les 16h al Parc dels Xiribecs d’Amposta, el matí, a la seu de la Unió Filharmònica d’Amposta, coneguda com la Fila, s’ha presentat el llibre Jotes i cançons de les Terres de l’Ebre, un llibre coeditat per la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, amb l’editorial DINSIC, que ofereix una sèrie d’articles sobre les bandes de música i que inclou les partitures i particel·les de quatre cançons típiques arranjades per a banda de música. Cada cançó representa una comarca, de les quatre que formen les Terres de l’Ebre.
“Les bandes de música són la demostració d’un dels valors principals de la societat catalana: el fet de saber compartir”, ha exposat en la presentació del llibre Maria Àngels Bassa, directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, que ha recollit la invitació feta per Josep Parès, president de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), d’editar un nou llibre que reculli tot el patrimoni musical de les bandes de música, però en aquest cas, del Priorat. “Hem de caminar cap al Priorat”, ha exposat Bassa en fer referència que el projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Priorat ha entrat a la llista indicativa de l’estat Espanyol, pas previ a la presentació a la UNESCO.
Precisament el llibre Jotes i cançons de les Terres de l’Ebre s’ha gestat en el marc de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), un projecte que ha culminat aquest estiu i que ha inventariat durant dos anys les manifestacions del patrimoni immaterial de la zona. “Sistematitzar és el primer pas per salvaguardar el patrimoni, i aquest llibre és significatiu de la importància de les bandes de música a les Terres de l’Ebre” ha exposat Josep Parès en la seva intervenció. El president de la FCSM ha agraït en l’elecció de les quatre cançons, la col·laboració de les bandes: la Unió Filharmònica d’Amposta – la Fila, l’Espiga d’Or de Deltebre, la banda de Benissanet i la banda de Vilalba dels Arcs, i en general, tot el suport donat pel conjunt de les bandes de les Terres de l’Ebre.
La presentació del llibre ha comptat amb les intervencions de Núria Gómez, presidenta de la Fila, d’Inés Martí, regidora de l’Ajuntament d’Amposta, que ha defensat la importància dels músics de les bandes que hi dediquen hores de forma voluntària, i de l’antropòloga Carme Queralt, autora d’un dels assajos que formen part del llibre, que ha tingut un record per Joaquim Urquizú, impulsor de la FCSM, mort a principis d’any, expressant les seves paraules: “La música de banda és festa”. Per acabar la presentació del llibre, els músics de la Fila, sota la direcció de Carles Royo, han interpretat les quatre cançons que formen part del llibre Jotes i cançons de les Terres de l’Ebre.
36a Trobada de bandes
Posteriorment, a les 16h al parc dels Xiribecs d’Amposta ha tingut lloc la 36a Trobada de Bandes de Música de Catalunya, les quals han desfilat del parc i davant del públic assistent han interpretat cadascuna una cançó. 25 bandes d’arreu de Catalunya, amb major presència de les bandes de les comarques de l’Ebre i Tarragona, han omplert de música el parc.
A iniciativa de la Unió Filharmònica d’Amposta, amfitrions de l’acte, per tancar la trobada s’ha comptat amb l’actuació de l’espectacle de música i clown Guillem Albà i la Marabunta. Un espectacle que ha girat per Catalunya i alguns racons de l’estat Espanyol, i que presenta diversos gags humorístics on la música hi té un paper important. Guillem Albà ha sabut posar-se el públic, si bé al principi una mica reticent, a la butxaca, i finalment tots, pallasso i públic, han acabat compartint el sentit de l’espectacle, un clam per abraçar l’amor i deixar de banda les pors. En aquest ambient de germanor ha culminat una 36a trobada de bandes que ha comptat l’organització de la Unió Filharmònica d’Amposta, la FCMS, l’Ajuntament d’Amposta, i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i BBVA CX.