Notícies

La Federació Catalana de Societats Musicals proposa Octavi Ruiz com a candidat als Premis Nacionals de Cultura

Compositors i directors, diverses societats musicals del país, així com ajuntaments i entitats del tercer sector cultural han donat el seu aval per acompanyar la candidatura

Octavi Ruiz ha estat el director de la Societat Musical la Lira Ampostina durant quasi 40 anys. Tota una vida lligada a una entitat que ja des del principi va introduir metodologies per professionalitzar la seva escola. Un empeny que ha fructificat en la concessió de centre de grau professional de música, esdevenint l’únic conservatori privat de la demarcació de Tarragona.

Des del respecte als músics i a la feina constant i humil, Ruiz ha aconseguit que la Lira Ampostina actués al Palau de la Música de València, l’any 2004, o que guanyés un primer premi al prestigiós Certamen de Bandes Vila d’Altea el 2007. A més d’establir col·laboracions de la banda amb espectacles de diverses disciplines, des de l’avantguarda que mira cap a l’arrel del compositor i pianista Carles Santos, amb l’espectacle Belmonte, que comptava amb la dansa de Cesc Gelabert, fins a col·laboracions amb Raimon, Serrat, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Aquests motius i molts d’altres han impulsat a la FCSM a presentar la candidatura als Premis Nacionals de Cultura, la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA)

El risc com a camí per a l’entusiasme i la creativitat

La filosofia de l’Octavi ha estat la d’assumir el risc per eixamplar la creativitat i l’entusiasme de la banda. No debades en els darrers anys la Lira Ampostina ha adaptat òperes com l’Elisir d’amor, o ha fet un pas endavant en la concepció escènica amb la representación de musicals com ara Cabaret, Mamma mia, Mar i Cel… amb actors, posada en escena, decorats…

Fins i tot mesos abans de la jubilació de l’Octavi la banda va arranjar la banda sonora del videojoc Gris, creat a l’estudi terrassenc Nomad Studio.

Una tasca en la qual s’han emmirallat les bandes

Des dels inicis de la seva trajectòria, quan l’Octavi va professionalitzar l’escola de música vinculada a la banda creant un claustre de professors especialitzats per a cada instrument, la Lira Ampostina ha estat un mirall on les bandes s’hi han atansat a la recerca d’inspiració, tant pel que fa al model de gestió com a la qualitat sonora. El director, que des de ben jove va encarregar-se de la direcció de la banda i de l’escola, ha sabut engrescar els músics en nous reptes, sempre mantenint la bonhomia i el respecte cap als músics.

Diverses bandes, així com directors i compositors de gran trajectòria al país, ajuntaments i entitats del tercer sector cultural han acompanyat la candidatura presentada per la FCSM amb els seus avals. Tots aquests actors culturals manifesten la importància per a les bandes i, en general, per a la cultura del país de tota una vida de dedicació per assolir l’excel·lència musical.

I això, l’Octavi Ruiz, ho ha aconseguit seguint la filosofia de respecte, transversalitat i cohesió que proposa el model de les societats musicals.

 

Show More

Related Articles

Back to top button