La FCSM participa en la XV Trobada d’entitats catalanes a Europa
El projecte d’internacionalització de la cultura catalana de la FCSM arriba als casals catalans d’arreu d’Europa

Els passats 15, 16 i 17 de setembre ha tingut lloc la XV Trobada d’Entitats Catalanes a Europa, organitzada pel Casal Català de Tolosa de Llenguadoc (França). L’esdeveniment, que ha aplegat un gran nombre de representants dels diferents casals catalans a Europa, també ha comptat amb la presència i participació de la Sra. Eva Doya Le Besnerais, Delegada del Govern a França, del Sr. Rafel Caballeria Perramon, Director General de la Catalunya Exterior, i dels representants de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).
La responsable d’internacionalització de la FCSM, Sandra Estellé, ha estat l’encarregada de representar l’entitat davant els assistents i la premsa que cobria l’acte. La seva intervenció ha començat amb un petit resum de la història de la FCSM per fer que tots els assistents coneguessin l’entitat i, sobretot, que es familiaritzessin amb les bandes de música i la importància que tenen en la societat, l’educació i la cultura a Catalunya. Seguidament, s’ha fet un repàs dels esdeveniments internacionals més destacats organitzats per la FCSM (l’ingrés a la federació de la Banda Musicale A. Dalerci de l’Alguer, el concert a Brussel·les en solidaritat amb les persones exiliades per la causa independentista i la gira per Islàndia per a mostrar músiques i danses tradicionals del Priorat), a més de la participació anual a l’Aplec Internacional d’Adifolk.
El punt principal de la presentació ha estat l’exposició del projecte d’internacionalització de la cultura catalana que la FCSM va encetar el 2019 amb les activitats esmentades més amunt; un projecte que no només es vol seguir duent a terme, sinó que es vol fer créixer amb la col·laboració de diferents entitats internacionals. Des de la FCSM s’ha destacat el paper rellevant dels casals catalans a l’hora de fer difusió de la cultura catalana a l’estranger, i s’ha fet una reflexió sobre els beneficis mutus que aporta la col·laboració entre els casals catalans i la FCSM. Així doncs, a l’hora de desenvolupar un projecte internacional, la FCSM té més múscul organitzatiu i econòmic per iniciar-lo, però són els casals catalans els que disposen de la informació sobre el terreny pel que fa a la logística, la normativa local, l’encaix amb el públic, etc. Sense oblidar el recolzament de la Generalitat tant en aspectes econòmics com informatius, són els casals catalans els que més poden afavorir que els projectes d’internacionalització de la cultura catalana de la FCSM es puguin dur a terme amb èxit i amb un impacte positiu per a totes les parts implicades.
A més, la Sandra Estellé ha concedit dues entrevistes per tal d’explicar qui som la FCSM i quin és el nostre projecte d’internacionalització. Les podeu veure als enllaços següents:
Exterior.cat: “Volem continuar exportant la música de banda catalana arreu del món.”
RAB Ràdio: A banda i banda des de la Trobada de Casals Catalans a Tolosa
Des de la FCSM volem agrair la fantàstica acollida dels organitzadors i l’interès generalitzat de tots els assistents a la trobada, que durant tres dies han compartit amb nosaltres les seves inquietuds i il·lusions i s’han mostrat interessats en establir vincles amb la FCSM per veure si, en un futur no gaire llunyà, es poden començar a desenvolupar projectes que puguin apropar la música de banda i la cultura catalana als seus països de residència.
Finalment, volem transmetre a les bandes la nostra voluntat de seguir treballant per a que pugueu portar la vostra música per tot el món, donant-vos el suport i recolzament necessaris perquè totes les bandes pugueu tenir les mateixes oportunitats de formar part del nostre projecte d’internacionalització de la cultura catalana a través de la música de banda.
Fotografia cedida per exterior.cat