La FCSM amb les bandes de Falset i Roquetes presenta una proposta basada en el patrimoni musical a l’Alguer
La banda sorgida de la banda Vila de Falset i la Banda de Música Lira Roquetense han participat en el 33è Aplec Internacional d'Adifolk

La banda de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), formada per membres de la Banda de Música Vila de Falset i la Banda de Música de la Lira Roquetense, han reivindicat el patrimoni musical de les bandes de música en el 33è Aplec Internacional d’Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore), celebrat a l’Alguer entre el divendres 24 i diumenge 26 de setembre.
La participació de les bandes s’ha dut a terme dins dels actes conjunts que cada vespre, al moll de l’Alguer, han tingut lloc on diferents grups de cultura popular han representat la gran majoria de representacions culturals catalanes – a excepció, pandèmia obliga, dels castellers-, així com a través de diferents concerts on les dues bandes s’han unit per sonar una sola veu, la de la federació catalana de societats musicals.
“La participació de les bandes ha enriquit els actes i ha presentat diversos concerts de molt nivell que han mostrat el gran treball dut a terme per les dues bandes”, explica Joan Cañagueral, president de la FCSM. Gairebé 70 músics i una expedició, en total, de 112 persones, han viatjat amb la federació que aplega les societats musicals a Catalunya.
La unió de dos repertoris, un creixement musical
Les dues bandes, en el concert de la tarda del dissabte 25, han ofert una primera part dedicada a la música simfònica i popular de Terres de l’Ebre dirigida per Denís Casanova. Pel que fa a la segona part s’ha presentat, amb la direcció de Carles Capseta, una mostra de música popular recuperada del Priorat, amb la participació del grup de balladors de l’Associació Cultural “La Clavellinera” de Falset al Priorat. L’acte ha continuat amb la interpretació conjunta de la Banda amb la Coral de Camprodon de la sardana La Puntaire, per finalitzar amb una peça institucional de profund sentiment nacional, El Cant de la Senyera.
“La primera part del repertori s’ha proposat un seguit de peces de les terres de l’Ebre, que és un patrimoni viu, i a la segona part, amb el repertori proposat, desitgem que totes aquestes composicions que estaven a l’oblit, algun dia formin part del nostre patrimoni i les tinguem ben presents”, ha exposat Robert Coll, músic de la Banda Vila de Falset, i regidor d’Afers socials i Comerç.
“M’emporto noves amistats i nous coneixements musicals, hem tocat peces del Priorat i ells composicions que toquem molt a l’Ebre”, explica Maria Josep, intèrpret de saxo alt de la Banda de la Lira Roquetense. “Hem agermanat dues ciutats, Roquetes i Falset, i alhora hem portat a l’Alguer compositors de la zona, que han demostrat la qualitat de les seves composicions, com Jordi Bonilla, un mestre encara en actiu, i que el seu pasdoble La suda ha demostrat la seva plena vigència”, afegeix emocionat Jordi Suazo, president de la Banda de Música de la Lira Roquetense.
“Les dues bandes han assajat molt, primer per separat i després en conjunt a través de dues jornades, una a Falset i l’altra a Roquetes, que van culminar amb un concert obert al públic; finalment les actuacions a l’Alguer han estat el gran premi, alhora que ha enriquit les entitats, afegeix Francesc Domènech, vicepresident de l’Associació Musical Vila de Falset.
L’enyorada festa al carrer
“Hem pogut gaudir de la festa, ja que Adifolk en els seus actes ha mancomunat molt bé els diferents aspectes de la nostra cultura i ha fet que els catalans que hem vingut i els locals hagin gaudit al màxim”, expressa Antoni Moreno, primer tinent d’alcalde de Falset. A més, les dues bandes el matí de dissabte van dur a terme una passejada pels carrers de l’Alguer on van sonar Amparito Roca o Xàbia, entre d’altres i que va acabar a l’escenari principal d’Adifolk, al moll de l’Alguer. “M’ha impactat molt positivament, després de quasi dos anys de no poder gaudir de la festa, veure els músics tocant durant tants dies i participant al carrer”, ratifica Joan Coll, regidor de Festes, Fires i Tradicions de Falset.
Conjuntament a les actuacions, durant els dies de l’Aplec Internacional d’Adifolk al Mercat de l’Alguer s’ha exhibit l’exposició L’esplendor del Priorat, que contextualitza el procés de recuperació de les músiques des de la recerca de les partitures, als arranjaments, fins a fer un recorregut per la història musical del Priorat, vinculada en part a la tradició minera, de finals del segle XIX fins a l’inici de la Guerra Civil. “El projecte és viu i portar-lo aquí, ja sigui amb el concert del dissabte com en l’exposició ha estat un orgull; em sento molt agraïda que aquest tros d’història nostra i dels nostres avantpassats hagi estat present a l’Alguer”, reflexiona Adela Margalef, secretària de l’Associació Musical Vila de Falset i trombonista de la banda.
Recepció oficial a la Delegació del Govern
Després de la clausura de l’Aplec Internacional, la nit de diumenge 26 de setembre, l’endemà dilluns representants institucionals de Roquetes i Falset i de les seves bandes han estat rebuts per Gustau Navarro, responsable de la Delegació del Govern de la Generalitat a Itàlia-Ofici de l’Alguer. Cada representant de la comitiva ha obsequiat el responsable de l’Ofici amb productes representatius: des del vermut de Falset –”de vermut n’hi ha de blancs, negres i un tercer: el de Falset”, com ha apuntat Moreno, primer tinent d’Alcalde de Falset-, al dolç típic de Roquetes, les punyetes; al record en pedra gravada d’Ulldecona i un bon vi de Porrera, al Priorat, de la Federació Catalana de Societats Musicals. “Ha estat un retrobament: en Gustau Navarro és un company amb qui hem compartit moltes trobades a Roquetes anys enrere, i hem pogut parlar d’iniciar projectes que ajudin a fer nous intercanvis culturals”, exposa Francesc Ollé, primer tinent d’alcalde de Roquetes i regidor d’Educació, Cultura i Festes.
El viatge de la FCSM, que ha comptat amb el suport institucional de l’Ajuntament de Falset, de Roquetes, així com del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va començar amb el viatge a port de Barcelona dijous 23 de setembre, i ha acabat amb la tornada el 28 de setembre, en un vaixell, com a l’anada, compartit amb un miler de catalans, emocionats d’haver gaudit i fet sentir la festa catalana pels carrers de l’Alguer.