Notícies

La Banda Municipal de Tortosa porta 75 anys d’experiència a la UCE

Per cinquè any la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM) participa en la UCE, i en aquesta ocasió ho ha fet amb la Banda Municipal de Tortosa

Dins de la programació de la 49a Universitat Catalana d’Estiu (UCE), celebrada del 16 al 23 d’agost, la nit del dissabte 19 d’agost va acollir el concert de la Banda de la FCSM&Banda Municipal de Tortosa, amb un ple total de les localitats del gimnàs del Liceu Renouvier, seu de la UCE.

Per cinquè any la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM) participa en la UCE, i en aquesta ocasió ho ha fet amb la Banda Municipal de Tortosa, que enguany compleix 75 anys de la seva creació. El concert va començar amb el record solidari per totes les víctimes dels atemptats i de rebuig al terrorisme. Josep Parés, president de la FCSM, en el seu parlament s’ha sumat al clam de “No tenim por”.

Dividit en dues parts, el recital ha comptat amb una primera part dedicada a bandes sonores de cinema i teatre, amb una peça que recollia algunes de les cançons més emblemàtiques del musical Els miserables, i seguint amb aquest format han ofert un petit recull de grans clàssics arranjats per Juanjo Grau, director de la banda, com ara Casablanca, Esmorzar amb diamants o Cantant sota la pluja, entre d’altres, així com una altra selecció de temes de les primeres pel·lícules de James Bond; també s’ha pogut sentir, en aquest cas, de forma íntegra el tema principal de La vida és bella, de Nicola Piovani. La banda Municipal de Tortosa últimament ha emprès un camí de consolidació de nous públics i l’eixamplament de repertori, fet que es va demostrar en la primera part.

La segona part del concert es va basar més en cançons més tradicionals i populars catalanes, com ara La Santa Espina d’Enric Morera, La Sardana Tortosina de Jordi Monclús o Per tu ploro, amb música de Pep Ventura i lletra de Joan Maragall. A més de dues adaptacions excel·lentment adaptades per Grau: L’estaca de Lluís Llach o l’Himne a l’alegria de Ludwig van Beethoven. Per acabat la banda va interpretar els Segadors en un moment molt emotiu.

Des de finals del segle XIX, Tortosa ha comptat amb diverses bandes de músics; bandes que es van anar fusionant i també disgregant, fins que el 1942 es va crear la Banda Municipal de Tortosa, dirigida per José Iglesias. La banda, actualment té 60 músics en plantilla, essent Tomàs Colomé, de 75 anys d’edat (va néixer quan ho va fer la banda) com el músic més veterà, i amb 58 anys tocant a la banda. El concert celebrat a la UCE dissabte 19 d’agost s’engloba dins de la programació de la banda per celebrar el seu 75è aniversari.

Show More

Related Articles

Back to top button