Notícies

La Banda Municipal d’Alcanar oferirà un programa representatiu i encoratjador per al seu 175è aniversari

Els actes del 175è aniversari arrenquen el 7 de març a la plaça de l'Ajuntament, dia abans del Dia Internacional de les Dones, amb el concert Dones i Música, que homenatjarà a les dones que han normalitzat el món de les bandes

La datació dels esdeveniments quan es remunten anys i anys sempre és difícil, i en el cas de la Banda Municipal d’Alcanar es tracta de 175 anys, però la fundació de la banda està ben datada: el 3 de juny de 1845. Quan, en reconeixement al treball de l’escultor local Miquel Gisbert, al pas de la Reina Isabel II de Borbó per Alcanar, concedeix a l’escultor uns instruments de música.

A partir d’aquest fet s’han succeït els directors, músics i espectadors fidels d’una banda consolidada que afronta amb il·lusió la celebració del 175è aniversari i ho fa a través des d’una representació de la seva versatilitat i les seves inquietuds. Divendres 24 de gener del 2020 al Casal Cívic Trinitari Bel d’Alcanar s’ha realitzat l’acte de presentació del programa d’activitats especial de la Banda Municipal d’Alcanar, amb la presència de l’alcalde del municipi i regidor de la Banda Municipal -tal és la importància de la banda, que ocupa una regidoria al consistori- Joan Roig; el director de la banda, Pascual Arnau; i el president de la Federació Catalana de Societats Musicals, Josep Parés.

Els actes del 175è aniversari arrenquen el 7 de març a la plaça de l’Ajuntament, dia abans del Dia Internacional de les Dones, amb el concert Dones i Música, que homenatjarà a les dones que han normalitzat el món de les bandes. Coincidint amb Setmana Santa, a l’Església de Sant Miquel tindrà lloc el concert Música Sacra i Òpera (4 d’abril 2020), amb la col·laboració del baríton Gerard Ramon i la Banda de Cornetes i Timbals.

Destacant un altre dels eixos de la Banda Municipal d’Alcanar, que és la banda formada pels alumnes de l’Escola Municipal de Música d’Alcanar, és a dir, la Banda Juvenil actuarà dimecres 13 de maig a l’escola Joan Baptista Serra.

I així s’arriba a l’equador de la celebració el 27 de juny amb el Gran Concert d’Aniversari a la plaça de l’Ajuntament, on participarà el Grup de Teatre Gresol. Aquest concert d’homenatge tindrà un bis al recinte portuari de Les Cases d’Alcanar, el diumenge 16 d’agost. Encetant el quart trimestre de l’any es produirà un agermanament històric amb la Banda Municipal de Barcelona, un concert (dissabte 26 de setembre de 2020) en què es convidarà la Banda Municipal de Barcelona.

En el marc de la celebració del seu 175è aniversari, Alcanar acollirà (dissabte 3 d’octubre) la 39a Trobada de Bandes de la Federació Catalana de Societats Musicals, un esdeveniment que anualment reuneix més de 30 entitats i 1000 músics d’arreu del país. Finalment els actes del 175è aniversari es clouran el dissabte 21 de novembre en el Concert de Cloenda per Santa Cecília al Centre Cívic d’Alcanar.

Una exposició que recorrerà la història

Al llarg de la història de la Banda Municipal d’Alcanar, entre d’altres, es poden enumerar fites com ara la participació en el concurs Alarde Musical de pasdobles celebrat a Vinaròs el 1951, on la banda va aconseguir el primer premi; més recentment, la participació del 128è Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, el 18 de juliol de 2014. Tots aquests aspectes de la història de la banda, incloent-hi un extens fons fotogràfics de músics i exdirectors es podrà gaudir a l’exposició commemorativa 175 imatges – Història de la Banda Municipal que es podrà gaudir els mesos de maig i juny a la Cisterna de la Vall a Alcanar i a la Llar de Jubilats de les Cases d’Alcanar. A més d’imatges hi haurà instruments antics i objectes representatius de la banda. Hi haurà els instruments que la Reina Isabel II va regalar a l’escultor Miquel Gisbert.

Podeu veure l’anunci commemoratiu del 175è aniversari, en aquest video:

Show More

Related Articles

Back to top button