Notícies

La Banda de Música Vila de Falset portarà a la Fira Mediterrània música recuperada prioratina del segle XIX i XX

El concert que tindrà lloc al Teatre Conservatori de Manresa diumenge 17 d’octubre a les 17h ha recuperat música inèdita vinculada a les mines del Priorat.

Bellmunt va ser l’epicentre d’una important indústria minera de plom a la conca del Priorat, un dels últims vestigis de la qual és el Museu de les Mines de Bellmunt, situat al complex de la Mina Eugènia. Poc se sabia de l’existència d’una banda de música vinculada a la mina, les músiques de les quals tornaran a sonar, actualitzades i arranjades després d’un llarg període de rescat de partitures, diumenge 17 d’octubre al Teatre Conservatori de Manresa (17h) dins del marc de la 24a Fira Mediterrània. A més, dansaires del grup La Clavellinera,  abillats amb vestuari recuperat -literalment- de les golfes dels ciutadans de Falset, ballaran les cançons tal com ho feien els seus avantpassats.

El concert és una bona oportunitat per trencar tòpics i alhora apropar-se a les arrels de la música de banda. Amb el títol De l’oblit al faristol: el ressò de les bandes de les mines, la Banda de Música Vila de Falset proposa un repertori de músiques situades entre mitjans de 1800 i principis del segle XIX que constaten com van introduir-se estils com les masurques, peça similar al vals d’origen polonès, el fox-trot o les polques, entre d’altres. “Gràcies a aquest projecte hem recuperat peces que es trobaven en un estat de conservació molt delicat, i és un orgull redescobrir el nostre patrimoni” explica Robert Coll, músic de la Banda de Música Vila de Falset.

El projecte La petjada d’Euterpe: no només música de banda de mines

Les cançons recuperades es trobaven a l’arxiu de l’Associació Musical Vila de Falset que aixopluga la banda. Cal remuntar-se a la creació de la banda per trobar el seu rastre: el 1972 músics de la banda van comprar un bombo i una tuba a un antic membre de la banda de mines, que va extingir la seva activitat en cessar l’activitat minera. Si a més dels dos instruments s’emportaven uns faristols i uns arxius se’ls feia un preu rodó; van acceptar. Així  s’explica, segons el testimoni de Josep Maria Cots Montlleó, antic director de la Banda i escola de Música Vila de Falset, a l’exposició La petjada d’Euterpe que els membres de la banda col·locaran el dia de l’exposició.

El concert és la posada en escena del projecte La petjada d’Euterpe que té l’objectiu de recuperar aquestes partitures, durant anys guardades a l’arxiu. “Hem arranjat algunes partitures de les bandes de mines, i d’altres de formacions desaparegudes, com la banda de Capçanes, però hi ha un extens arxiu de composicions històriques de la comarca del Priorat que arranjarem, digitalitzarem i actualitzarem als nostres dies”, explica Carles Capseta, director de la Banda de Música Vila de Falset i arranjador, conjuntament amb el músic Ernest Manchón, de les partitures.

El concert del diumenge 17 d’octubre (17h) al Teatre Conservatori de Manresa és la gran estrena de la proposta de la Banda Vila de Falset que aquest estiu, amb els dansaires de La Clavellinera, ha fet algunes representacions per la comarca i ha pogut interpretar algunes d’aquestes peces en un concert a l’Alguer, dins del marc de l’Aplec Internacional d’Adifolk; on la Federació Catalana de Societats Musicals va participar a través de la banda de Falset i la Lira Roquetense de Roquetes.

El concert de L’oblit al faristol: el ressò de les bandes de les mines, compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Cultura.

Per a més informació i adquirir l’entrada (5€ anticipada), podeu fer clic aquí.

Show More

Related Articles

Back to top button