Notícies

La banda de l’Agrupació Musical Rapitenca torna als escenaris amb l’«XI Concert per la Ràpita»

El concert es duu a terme en el marc de les Jornades Culturals i com a prèvia a la Diada Nacional de Catalunya

Un any més, arriba el setembre i la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca torna de les seves merescudes vacances després de festes majors, i ho fa per a realitzar un concert que va néixer el 2011 i a poc a poc s’ha anat consolidant fins arribar a la seva onzena edició (ja que la pandèmia va obligar a suspendre’l dos anys seguits). Enguany, el concert tindrà lloc el proper diumenge 10 de setembre, a les 22.00 hores, a la plaça del Coc de la Ràpita.

El nom del concert és «Un concert per la Ràpita», i s’anomena així perquè és la gent de la Ràpita la que pren el protagonisme, ja que la banda interpreta la música però és el cor participatiu del poble de la Ràpita (format per les quatre corals del poble i tothom qui vulgui cantar) qui posa la veu a les diferents peces que s’interpreten.

Aquesta iniciativa va néixer arran de la voluntat de fer que els rapitencs i rapitenques tinguessin l’oportunitat d’aprendre’s la lletra de l’himne del poble, el qual s’havia estrenat feia relativament poc i per tant la gent encara no n’estava gaire familiaritzada. Així, es va decidir organitzar un concert on es cantessin vàries peces però que l’himne del poble fos el gran protagonista. Des de llavors, durant una setmana el mestre director Pau Lleixà Ferré es posa al capdavant no només de la seva coral, l’Orfeó Pau Casals, sinó també de les altres corals del poble i de tota la gent que de forma espontània vol unir-s’hi i cantar el repertori del concert. Finalment, es fa un assaig general al carrer amb la banda i el cor participatiu, on tothom és benvingut a assistir-hi per a veure com es treballa a un assaig de banda.

La banda de l’Agrupació Musical Rapitenca, sota la batuta del mestre director Antoni Alburquerque Subirats, posa la música a aquest concert que, a més d’homenatjar l’himne del poble, aprofita la vespra de la Diada Nacional de Catalunya per a interpretar una sèrie de peces d’arrels catalanes que van des de les sardanes més tradicionals fins a les cançons més modernes de diferents grups catalans.

La banda encetarà el concert en solitari amb les sardanes Cants de la terra de Josep Manel Saderra, La Ràpita dels Alfacs de Joaquim Soms Janer i Ripoll XXVè Aplec de Miquel Tudela, i tot seguit acabarà la primera part amb la Suite Popular Catalana, un arranjament d’Antoni Alburquerque sobre cançons i balls tradicionals catalans. La segona part del concert ja inclourà el cor participatiu de la Ràpita, que juntament amb la banda interpretaran el Cor de zíngars d’El trobador de Giuseppe Verdi, la sardana La Santa Espina d’Enric Morera i les cançons Quan tot s’enlaira de Txarango i Coti x coti de The Tyets, ambdues arranjades per a banda per Antoni Alburquerque Subirats. El concert finalitzarà amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya Els segadors i l’Himne a Sant Carles de la Ràpita de J. Amela (música) i J. Torné (lletra).

Show More

Related Articles

Back to top button