La banda de la Federació Catalana de Societats Musicals ofereix un concert emotiu i reivindicatiu a Brussel·les
El concert ha comptat amb Meritxell Serret, Consellera a l’exili d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Lluís Puig Conseller de l’exili de Cultura, que en la segona part del concert s’ha afegit a la banda, tocant el saxo soprano
“Aquest concert és molt important per la banda de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), que des de fa uns mesos, inicia els seus actes recordant el nostre Conseller de Cultura a l’exili, que sovint ens envia unes paraules enregistrades que emetem abans de començar els actes. Avui el tenim amb nosaltres”, ha començat el seu parlament Josep Parés, president de la FCSM que ha volgut fer extensiva la dedicatòria del concert no només als exiliats i presos polítics, sinó a totes les persones que viuen la repressió per les seves idees. El concert ha tingut lloc diumenge 14 d’abril a l’església Sant Joan Baptista, a la plaça Béguinage, a Brussel·les, a les 18h. El concert ha comptat amb Meritxell Serret, Consellera a l’exili d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Lluís Puig Conseller de l’exili de Cultura, que en la segona part del concert s’ha afegit a la banda, tocant el saxo soprano.
Parès ha seguit exposant la dedicació de la setantena de músics que han integrat la banda de la FCSM, provinents de les bandes de Sant Llorenç de La Galera, Agrupació Musical Rapitenca de Sant Carles de la Ràpita, La Cala de l’Ametlla de Mar, l’Emburgada de El Perelló, Clau de Vent de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT). Els directors Emilio Cabello, Oriol Navarro Valls han dirigit el concert. Parés ha esmentat també el director i compositor Antoni Alburquerque, qui ha format tàndem amb els primers en la direcció artística del concert, si bé no ha pogut ser a Brussel·les.
Portar l’escalf des de Catalunya
Després d’una primera part on la banda ha mostrat la seva versatilitat en sardanes, pasdobles i peces simfòniques, a l’equador del concert s’ha fet entrega d’una placa commemorativa a Roser Maresma, presidenta del Casal Català de Brussel·les, i al Conseller a l’exili, Lluís Puig, en honor dels exiliats i presos polítics “Us agraeixo la gran feina que dueu a terme; tenim una gran potència cultural, que demostrem arreu del món. I vull destacar que quan veniu es desperta quelcom de molt recòndit que no sé expressar en paraules i que només puc dir que és que el que ens fa ser nosaltres, i això no té nom, ni preu, ni hores”, ha agraït Maresma. En el seu torn, el Conseller de Cultura a l’exili Puig, ha destacat la importància de les bandes de música: “Sense elles en el nostre país seria orfe; moltes escoles de música no existirien; sense les bandes, la festa, la música, les nostres danses no serien el mateix. Puig, acabat d’arribat de l’Alguer ha destacat que les entitats locals li han recordat el pas de la banda de la FCSM la primera setmana de febrer, on va actuar dins de la seva gira de concerts per Europa.
Lluís Puig, un membre més de la banda de la FCSM
“Volem fer les coses de manera diferent, oberta de mires, on tothom càpiga, tal com passa amb una banda on és important des de l’instrument més petit al més gran instrument de percussió. Aquesta és la millor representació del nostre país”, ha finalitzat el seu discurs el conseller Lluís Puig, que en acabar-lo no s’ha dirigit al costat de la Consellera d’Agricultura a l’exili Meritxell Serret, sinó que s’ha incorporat a la banda de la FCSM amb el seu saxo soprano per encarar la segona part del concert.
Una segona part tan emotiva i variada com la primera, que ha començat amb la interpretació de dues jotes, que han comptat amb les dansaires Aina Alabart i Fontcalda Pallarès, o, entre d’altres, sardanes (Per tu ploro o L’Empordà), i una recta final que ha fet aixecar el públic dempeus amb El Cant de la Senyera primer, i l’eclosió final amb Els segadors.
En acabar l’estada a Brussel·les, els membres, músics, monitors i personal de suport de la FCSM, faran una parada dimarts 16 d’abril a Estrasburg per visitar la seu del Parlament i la Cort Internacional dels Drets Humans.
Propera parada… Copenhaguen
A més, del 25 al 29 d’abril la banda de la FCSM, en aquest cas incorporant els músics de l’Agrupació Musical de Camarles i el seu director Eric Fuster, formarà part del 32è Aplec Internacional que organitza Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore), que tindrà lloc a Copenhaguen, on desfilarà una mostra representativa de les diferents manifestacions de la cultura popular catalana. La Banda de la FCSM oferirà un concert amb obres com A Calaix –Pasdoble de Lionel Beltrán-Cecilia que s’estrena aquest 2019, o, entre d’altres, una selecció de l’obra El Rei Lleó, i una mostra de danses amb La Jota d’Ulldecona.