NotíciesVideos

La Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals emociona amb el seu concert a l’Alguer

La Banda Municipal es posarà a disposició dels alumnes per treballar durant el curs

L’emplaçament ha estat especial i amb la sonoritat que proporcionen les esglésies. La de Sant Miquel, a l’Alguer, ha viscut el concert de la formació integrada per diversos músics de bandes membres de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM). Cal destacar que l’Associazione Banda Musicale ‘Antonio Dalceri’ de l’Alguer obrirà i tancarà el concert. Interpretaran el Cant de la Senyera i la peça popular algueresa Alghè Mia, dirigits per Francesco Saiu. El concert, que ha tingut lloc a les 19.30h del diumenge 10 de febrer, ha congregat a distingits membres del Servei d’Exteriors de la Generalitat, el Síndic de l’Alguer i a representants de l’Obra Cultural de l’Alguer, així com molta gent que l’ha convertit en un èxit de públic.

Dirigits pel Mestre Oriol Navarro Valls, la banda de la FCSM ha estat integrada per músics de la Banda de la Galera, de la comarca del Montsià; de l’Agrupació Musical Rapitenca, de Sant Carles de la Ràpita, de la comarca del Montsià; de la Banda l’Emburgad de El Perelló, poble de la comarca del Baix Ebre, la Banda de la Cala, de l’Ametlla de Mar, de la comarca del Baix Ebre, Banda Clau de Vent, de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, de la comarca del Baix Ebre; Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT), de la comarca del Tarragonès i la banda del barri de Sant Andreu de Barcelona, la Symphocat.

A contrarrellotge

Després d’un assaig divendres 9 de febrer al Centre Cultural dels Catalanistes al barri de Sant Andreu, a Barcelona, els músics van dirigir-se a la terminal del port de Barcelona on idílicament a mitjanit havien de pujar al vaixell de Grimaldi Lines que els duria a Porto Torres, finalment el vaixell es va presentar a tres quarts de quatre, cosa que va en alguns moments va afegir cert nerviosisme, tenint en compte que el viatge era de tretze hores i l’actuació diumenge a les 19.30h.

El concert, amb un repertori escollit pel mateix director, Oriol Navarro Valls, amb Emilio Cabello López i Antonio Alburquerque Subirats ha comptat amb peces com la Suite catalana, de Jordi Bonilla, les sardanes L’Empordà, amb música d’Enric Morera i lletra de Joan Maragall o Per tu ploro, amb música de Pep Ventura i lletra de Joan Maragall. Hi ha hagut un espai per a la Jota foguejada i la Jota de Villalba “La dansada”, que ha comptat amb les balladores Aina Alabart i Fontcalda Pallares. Amb la voluntat d’oferir un repertori variat, el tenor Jesús Piñeiro, acompanyat per la banda ha interpretat Cançó d’amor i de guerra, la sarsuela de Rafael Martínez Valls. Un dels moments més emocionants ha estat la interpretació del Cant de la senyera, que ha tornat a comptar amb la veu de Piñeiro.

Reivindicacions i cercaviles

Després de les emocions del concert, el sentit comú recomana distensió, i és per això que per dilluns s’havia programat una visita turística a Cagliari. Però la vida, tan indomable ella, i per això preciosa, ha fet que un cop els músics s’haguessin assegut a l’autocar i l’embadaliment o, directament la son, els fes tancar els ulls, s’han trobat les carreteres tallades ateses les reivindicacions dels pagesos algueresos que es queixen de la pujada dels preus de la llet de cabra i ovella, pactats amb el mercat. Tal com indiquen els músics Anna Solé i Gemma Comes, finalment, els músics es van afegir a les reclamacions dels pagesos, i un cop acabada la manifestació van poder gaudir de les hores de lleure, cada cop més merescudes.

Finalment, dimarts 12 de febrer i després d’un assaig a les 9h del matí, per la tarda s’ha dut a terme una cercavila pels carrers, conjuntament amb la Banda de l’Associazione Musicale Antonio Dalerci, que ajudat a unificar uns ponts que, sens dubte, aquest viatge ha contribuït a mantenir ben ferms. El Concert per l’Alguer ha servit per segellar la signatura d’un conveni de col·laboració entre la FCSM i l’Obra Cultural de l’Alguer per treballar plegats en ambdós territoris per tal de donar a conèixer i reivindicar el patrimoni musical popular català, amb l’ajuda de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Amb aquest acord també es donarà el vistiplau a la incorporació de la banda musical Antonio Dalerci de l’Alguer a la Federació. D’aquesta manera, la FCSM tindrà representació fora de Catalunya.

Show More

Related Articles

Back to top button