Notícies

La 37a Trobada de bandes de Catalunya situa Falset com a epicentre musical

La comarca del Priorat era molt rica en bandes, però la Guerra Civil, així com l'emigració de molts pobles cap a ciutats com Reus, Tarragona o Vilafranca, ha fet que la tradició no hagi tingut continuïtat

La 37 trobada de les bandes de música ha ofert un programa d’activitats musicals al llarg de tot dissabte 6 d’octubre. A mig matí, un concert al teatre l’Artesana, a càrrec de la banda de la URV i la banda amfitriona, de l’Associació Musical Vila de Falset. A les 16 ha començat la cercavila que ha omplert tot el poble de música, amb 35 bandes arribades de tot Catalunya i més de 1800 músics.

Falset va acollir 24 anys enrere una Trobada de Bandes de Catalunya. “Va ser en un dels moments més àlgids de la banda de l’Associació, teníem més de 60 músics. Actualment tot ha canviat però estem treballant per consolidar una pedrera de joves que donin estabilitat i continuïtat a la banda, i, evidentment, sempre seran benvinguts músics de més edat”, explica Josep Àngel Mestre Besó, president de l’Associació Musical Vila de Falset. Precisament la 37a Trobada de bandes de Catalunya se celebra un dia abans de la inauguració de la Casa de la Música, una casa que l’Ajuntament de Falset ha reformat i cedeix a l’Associació Musical per a impartir cursos. “Es tractarà d’una escola oberta no només a Falset, sinó que la brindem a tots els pobles de la comarca”, explica Jaume Domènech, alcalde la vila.

La comarca del Priorat era molt rica en bandes, però la Guerra Civil, així com l’emigració de molts pobles cap a ciutats com Reus, Tarragona o Vilafranca, ha fet que la tradició no hagi tingut continuïtat. I per fer memòria al vestíbul del Teatre l’Artesania, on ha tingut lloc el concert matinal, s’ha inaugurat l’exposició dedicada a la història de la Banda de música de Falset, que es podrà visitar fins al 14 d’octubre. Les portes del teatre Artesana s’han obert a les 11h i de seguida el vestíbul s’ha posat a vessar de persones buscaven germans, cosins i fills entre la gran quantitat de fotografies exposades. Les imatges abraçaven des dels inicis de la banda, de 44 anys d’història, fins a l’actualitat, amb alguna imatge que recordava el passat de tradició de bandes del Priorat.

A les 11.30h ha començat el concert, dividit en dues parts, una primera a càrrec de la Banda de la Universitat Rovira i Virgili, i una segona amb la banda de l’Associació Musical Vila de Falset. Per acabar amb l’emoció al seu punt més àlgid, l’escenari l’han omplert músics de les dues bandes que han interpretat Els segadors.

Després d’un dinar de germanor, amb els músics de les 35 bandes d’arreu de Catalunya que s’han desplaçat a Falset, ha arrencat la cercavila. Les bandes han partit de cinc punts diferents del poble i han anat confluint a la plaça de l’Ajuntament. Des d’allà cada banda, de manera esglaonada, ha arribat al conegut com el pont de Falset, en una cantonada del carrer Miquel Barceló, on els abanderats de les bandes han rebut el seu corbatí i els directors, un obsequi. De mica en mica, el carrer ha anat aplegant públic, primer s’han omplert les terrasses dels bars, després el carrer s’ha anat fent petit i la gent ha baixat a la calçada, deixant un passadís per a les bandes, cada cop més estret.

L’esclat de festa l’ha posat la desfilada final de la banda amfitriona, de l’Associació Musical Vila de Falset, a la que han acompanyat la mulassa i la somera de Falset, i els gegants nous, Antoni i Càndia, creant tot un espectacle amb la interpretació de dues cançons que han deixat el públic amb ganes de més. I així ha estat: la banda La Valenciana -Societat Musical del País Valencià a Barcelona- ha pujat a l’escenari des del qual es lligaven els corbatins per oferir algunes peces, que el públic ha seguit amb entusiasme. Falset, un poble amb fam de música.

Crònica apareguda a Tornaveu.

Show More

Related Articles

Back to top button