Cursos i jornades

Jornades formatives adreçades a entitats per treballar la cultura organitzativa des d’una mirada feminista i introduir la perspectiva de gènere

Associacionisme cultural i gènere: eines per a la transformació

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya és conscient del valor cultural, social i econòmic de les activitats i esdeveniments vinculades a la cultura popular. En aquest context, la Direcció General implementa diferents models de jornades formatives especialitzades amb l’objectiu de facilitar als diferents agents públics i privats del sector instruments i eines per a una millor gestió de l’activitat festiva i associativa.

Les jornades formatives van adreçades a entitats de cultura popular per treballar la cultura organitzativa des d’una mirada feminista i introduir la perspectiva de gènere en la seva activitat i funcionament intern. L’objectiu de les sessions és oferir eines per a l’autodiagnosi i acompanyar les entitats en l’aplicació de mesures d’igualtat i prevenir les violències masclistes.

Programa:

Sessió 1:

  • Conceptes bàsics: Què és el sistema sexe-gènere, perspectiva de gènere, transversalitat de gènere, etc.
  • Construcció social del gènere i estereotips: Rols de gènere dins de la cultura popular, com els desmuntem?
  • Eines per a la igualtat i legislació vigent: Què és un pla d’igualtat, qui l’ha de tenir, que és un protocol, quines lleis ens afecten. Què podem fer des de les entitats?: eines d’autodiagnosi existents, presentació de recursos, indicadors de gènere, mesures d’igualtat, protocols existents en el sector.

Sessió 2:

  • Participació i lideratge amb perspectiva de gènere: Quins entrebancs troben dones i homes per participar? Usos del temps i estils de lideratge. Eines per millorar: protocol d’acollida, dades segregades per sexe, etc.
  • Violències masclistes: Què són els protocols, quins protocols hi ha al sector, com aplicar-los, tipus d’assetjaments.
  • Com incloure la perspectiva de gènere en un projecte: Per què? Com presentar els projectes a subvencions i ajudes.
  • Comunicació inclusiva i no sexista: Què és? Com podem comunicar millor amb el llenguatge escrit, parlat i en els mitjans audiovisuals. Presentació de recursos: guies i eines pràctiques.

Metodologia formativa:

Les sessions seran dinàmiques i participatives: exercicis sobre casos pràctics, treball al voltant de propostes concretes, visionat de vídeos, entre d’altres. Les sessions han de possibilitar la resolució de problemes i l’intercanvi d’experiències entre les entitats.

Dades de la formació
  • Sant Feliu de Llobregat
    Dates: dissabtes, 15 d’abril i 22 d’abril
    Espai: Casal de joves. Carrer Laureà Miró, 118
    Horari: de 10 a 14 hores
    Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Des d’aquest enllaç podreu accedir al programa i al formulari d’inscripcióhttps://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/04_formacio/03_gestio_cultura_popular/

Show More
Back to top button