Notícies

Hèctor Tarin: “José Antonio Valls tenia el carisma dels bons directors”

L'historiador i músic presenta a Alcanar el 21 d'octubre el seu llibre sobre la vida i obra del músic canareu mort prematurament amb gairebé 25 anys.

Hèctor Tarín (Manises, 1993) de ben petit havia sentit a parlar de José Antonio Valls, músic canareu mort d’accident als 25 anys, just quan començava a despuntar el seu talent. “Va causar un gran impacte als seus companys d’estudi, entre ells el meu pare”, exposa Tarín, entrevistat a continuació. Per conservar la seva memòria i restablir el seu llegat musical, l’autor, doctor en Història de l’Art per la Universitat de València i Màster en Interpretació Musical i Investigació Performativa, ha publicat el llibre Aproximació a la vida i obra de José Antonio Balls Subirats (1958 – 1983).

Dissabte 21 d’octubre a Alcanar, poble natal de José Antonio Valls, es durà a terme la presentació del llibre de Tarín. Com no podia ser de cap altra manera, la presentació tindrà lloc en el recentment inaugurat (abril d’aquest 2023) Teatre-Auditori Municipal José Antonio Valls (Avinguda de Catalunya, 78, Alcanar).

La petjada de José Antonio Valls com a director de la banda de Benicarló va ser destacada i encara present, per això a la presentació hi assistiran com a ponents Pablo Anglés, director de l’Associació Musical “Ciutat de Benicarló” i Victòria Cerdà, membre de la Coral Polifònica Benicarlanda. A més d’Antoni Ortiz, vicepresident de la Federació Catalana de Societats Musicals, Josep Joaquim Buj, coordinador de l’Associació Cultural “Lo Rafal” d’Alcanar. L’acte estarà salpebrat de les actuacions del tenor Antonio Castro, acompanyat al piano pel mateix autor, Hèctor Tarin.

– Com hem de llegir el teu llibre, quin és el seu públic?

L’àmbit està més o menys circumscrit al País Valencià i Catalunya, i, més concretament, al seu poble natal, Alcanar, i Benicarló, que és la ciutat on va desenvolupar les seves qualitats com a director i docent, fonamentalment. Hem de recordar també que, tot i que era català de naixement, per formació i interessos, s’adscriu totalment a la música valenciana i és considerat un compositor valencià. Si a la seva obra existeix qualsevol tarannà de determinisme geogràfic o cultural, aquest és valencià.

– Com creus que s’ha tractat la figura de José Antonio Valls, des d’un àmbit local o més general?

Malauradament, l’àmbit que finalment ha tingut la figura de José Antonio ha estat més aviat local, ja que, fora d’aquest, molta gent en desconeix l’obra i fins i tot el seu perfil biogràfic, encara que sigui a grans trets.

– Aquest llibre té el seu germen en la teva tesi doctoral sobre José Antonio Valls. Com ha estat el procés de convertir la tesi, la qual ha rebut diferents distincions, en un llibre més assequible?

La tasca de resumir una tesi doctoral de 1576 pàgines en un llibre divulgatiu de 178 pàgines ha estat força àrdua. El resultat obtingut però, ha estat molt gratificant a nivell personal.

– A més del llibre, has compilat les diferents composicions de José Antonio Valls, editades per Publicacions de la Universitat de València, les quals es poden adquirir gratuïtament en aquest enllaç.

L’edició té l’objectiu de permetre que qualsevol músic, musicòleg o estudiós tingui accés a les composicions de Jose Antonio Valls i a les seves transcripcions d’obres. És una edició digital, a càrrec de Publicacions de la Universitat de València, que ha procurat respectar al màxim el material manuscrit original.

“Tenia el carisma dels bons directors i és en aquest camp on pensem que millor s’hauria trobat”

 

– Creus que les bandes se sentiran atretes per incloure algunes de les seves composicions al seu repertori?

Espero que sigui així. No obstant això, encara que va viure el fenomen musical bandístic des de ben a prop, no va ser un músic cenyit a la composició per a banda. El meu objectiu primordial, quan finalment vaig aconseguir la publicació de la compilació de les seves composicions i transcripcions, va ser facilitar l’accés a la seva música per atreure músics i musicòlegs.

– S’ha dit que les seves composicions excel·lien, però que la seva mort prematura ens ha privat de les obres de maduresa de José Antonio Valls, escrites per al gran públic i amb major ambicions que les que es pressuposen a un exercici acadèmic. Com valores les composicions de J. A. Valls?

La música de José Antonio Valls Subirats és una música eminentment melòdica, que revela la idiosincràsia com a compositor, ja que desprèn vitalitat i energia, i està emmarcada i influïda per la situació historicosocial de l’època que li va tocar viure. Amb els meus treballs, he pretès ressaltar el seu valor potencial.

– Les seves creacions es troben un graó per sota de les de grans compositors catalans o valencians?

Dissortadament, totes les expectatives dipositades en ell van ser truncades per l’infaust accident de cotxe que va tenir lloc el 5 de setembre de 1983, amb gairebé 25 anys de vida. Així, part de la seva transcendència es basa en elucubracions per quantificar l’abast de la seva influència. La seva tenacitat i les característiques presents en les seves obres ens podrien fer preveure una gran trajectòria com a compositor. D’altra banda, tenia el carisma dels bons directors i és en aquest camp on pensem que millor s’hauria trobat, tal com ell mateix va expressar en alguna ocasió. Hem de dir també que la seva contribució, al marge de la seva producció, va consistir a fer esclatar una afició a la música que encara hi perdura i que constituïa el punt de partida d’una nova era musical, especialment, a Benicarló.

– Amb el teu treball, ja s’ha dit tot de José Antonio Valls?

Per descomptat que no. Hi ha alguns aspectes personals i familiars que no s’han tractat. Alguns d’aquests els vaig conèixer quan vaig escriure la tesi doctoral, però vaig preferir no esmentar-los per abreujar i no cansar els lectors. Tot i això, estic segur que encara desconec alguns detalls d’aquesta faceta de la seva vida.

Àlvar Andrés Elias

Portada del llibre.
Show More

Related Articles

Back to top button