Notícies

El XXII Festival de Bandes de Catalunya revalida el talent de les Terres de l’Ebre

La Banda de l’Associació Verge dels Prats de l’Aldea i la Banda Municipal de Música de Tortosa han actuat a la Sala Pau Casals de L’Auditori de Barcelona

El diumenge 16 de juliol de 2023 la sala Pau Casals de L’Auditori de Barcelona ha obert les seves portes per a acollir el Festival de Bandes de Catalunya, organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals. Aquest esdeveniment, que enguany ha celebrat la seva vint-i-dosena edició, és la mostra del talent i el treball de les diferents bandes de música de Catalunya, que amb il·lusió i esforç preparen repertoris d’alt nivell per tal d’oferir el millor espectacle al públic assistent. En aquesta edició, les dues bandes participants han estat la banda de l’Associació Verge dels Prats de l’Aldea i la Banda Municipal de Música de Tortosa.

A les 18.30 hores s’ha donat el tret de sortida al Festival amb les primeres notes del pasdoble María Teresa Lacruz d’Óscar Navarro, interpretat per la banda de l’Associació Verge dels Prats de l’Aldea sota la batuta del mestre Àlex Rodriguez Belvís. Tot seguit, el quartet de saxòfons Nexes Project ha sortit a l’escenari i, juntament amb la banda, han ofert una magnífica interpretació de l’obra Spotlights de Thomas Doss, una peça per a quartet de saxòfons i banda que ha arrencat un fort aplaudiment del públic gràcies al virtuosisme dels seus intèrprets. A continuació, la banda ha sorprès encara més el públic assistent amb la interpretació del poema simfònic Libertadores d’Óscar Navarro, una peça on els músics han transportat el públic a l’època de Simón Bolívar i a l’Amazones amb moviments del seu cos i percussió corporal. Finalment, la banda ha conclòs la seva actuació amb la tradicional sardana La Santa Espina d’Enric Morera, una peça carregada de simbolisme que ha fet emocionar un públic totalment entregat.

Amb les emocions encara a flor de pell ha arribat el moment de l’entrega d’obsequis a les bandes participants. El president de la Federació Catalana de Societats Musicals, Joan Cañagueral, i el vicepresident de la mateixa, Toni Ortiz, s’han encarregat de col·locar els tradicionals corbatins a les banderes de les bandes i d’entregar un petit obsequi als directors i als presidents de les dues entitats com a record. El president Joan Cañagueral, en el seu parlament, ha agraït la participació de les bandes i l’assistència de les autoritats i el públic, i també ha reivindicat la importància de la música de banda dins la cultura popular catalana.

Després ha arribat el torn de la Banda Municipal de Música de Tortosa, dirigida pel mestre Juanjo Grau Castells. El pasdoble Música y vinos de Manuel Morales Martínez ha servit per tornar a agafar el caliu després de la pausa, un caliu que ha continuat de forma ascendent amb la següent obra, Flashing Winds de Jan Van der Roost, on s’ha ofert una explosió de ritmes i melodies amb matisos que han enlluernat el públic. Després d’un aplaudiment merescudament llarg, el públic ha gaudit de Meraki, una peça composada pel mateix director Juanjo Grau Castells. La banda ha ofert una interpretació molt emotiva de l’obra del seu mestre. Tot seguit, amb Music for a Solemnity de Jan de Haan la banda ha proposat un canvi de registre i de sonoritat que ha mantingut el públic connectat en tot moment amb les diferents melodies i ritmes que explora aquesta peça. Finalment, la banda ha tancat la seva actuació en el Festival amb la famosa obra At the Mambo Inn de George Benson, arranjada per Toshio Mashima. Amb aquesta última peça L’Auditori s’ha convertit en una festa, tot despertant algun ball del públic. Encara amb el ressò dels aplaudiments, el presentador i conductor de l’acte Pere Costa ha emplaçat el públic assistent a trobar-se l’any vinent a la XXIII edició del Festival de Bandes de Catalunya, on es podrà tornar a gaudir de la música de banda en el seu màxim esplendor.

El XXII Festival de Bandes de Catalunya, organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals, ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

Show More

Related Articles

Back to top button