Notícies

‘El soldadet de plom’ amb actors amb discapacitat i música de banda

Una actuació que unirà música i teatre a través de la versió del conte a càrrec del compositor britànic Keith Amos, i que neix fruit de la col·laboració entre l'Associació AREMI, dedicada a persones amb paràlisi cerebral, la Banda Municipal de Lleida i l'Aula Municipal de Teatre de Lleida

És probable que per entendre que la diferència pot ser capaç d’unir, sigui necessari viure aquesta unió de manera literal, i no amb succedanis plens de bones (i vàcues) intencions. És amb aquesta intenció que dos joves amb paràlisi cerebral, Enric Agustí i Irene Herrera, seran els actors principals -soldadet ell, ballarina ella- de la versió d’El soldadet de plom que diumenge 25 de febrer s’oferirà a l’Auditori Enric Granados de Lleida a les 19h de la tarda. Una actuació que unirà música i teatre a través de la versió del conte a càrrec del compositor britànic Keith Amos, i que neix fruit de la col·laboració entre l’Associació AREMI, dedicada a persones amb paràlisi cerebral, la Banda Municipal de Lleida i l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Els fons que es recaptin amb el concert, d’entrada única de deu euros, es destinaran per a la construcció d’una nova sala del centre ocupacional d’AREMI que s’habilitarà per a hidroteràpia.

“L’espectacle demostrarà que persones amb discapacitat poden ser els protagonistes; ells estaran al capdavant i transmetran la seva força al públic”, explica Amadeu Urrea, director de la Banda Municipal de Lleida, ànima d’un projecte que va començar a rumiar després de ser convidat al centre ocupacional AREMI de Lleida, amb motiu del 40è aniversari de l’associació. “Em va colpir la feina que s’hi feia i vaig començar a pensar en un projecte que reivindiqués la diferència i com ens podem unir tots plegats”, explica Urrea. Les primeres idees que el director de la banda li van venir al cap estaven empeltades dels llocs més comuns, per exemple, un concert que fes un recorregut per les composicions de músics que van experimentar discapacitats, com ara Beethoven, que va patir de sordesa. Urrea volia un projecte que fugís de les dinàmiques establertes i que el concepte -la diferència ens uneix, frase que exposa el cartell de l’espectacle- no fos només una carta de bones intencions; que fos l’espectacle en si mateix. A partir d’aquí sorgeix la idea d’adaptar la versió musical d’Amos d’El soldadet de plom i combinar-la amb les escenes del conte de Hans Christian Andersen, que estarien interpretades per dos nois amb paràlisi cerebral com a actors principals.

La suma de molts esforços

El soldadet de plom combinarà música i teatre, Amadeu Urrea dirigirà la seixantena de músics de la Banda Municipal de Lleida, i a més d’Enric Agustí i Irene Herrera, com a protagonistes, a l’escenari hi haurà també una part dels alumnes de primer curs del grau de teatre de l’Aula Municipal de Teatre, els quals interpretaran la resta de personatges (soldadets, i joguines) del conte, i estaran dirigits per Jaume Belló. “El contacte entre actors que s’estan formant per ser professionals i els dos nois amb paràlisi és molt interessant i enriquidor per totes parts”, constata Urrea. L’atrezzo de l’obra s’ha construït com a projecte del Centre Ocupacional AREMI, de manera que hi han col·laborat diversos dels usuaris del centre, cosa que demostra fins a quin punt la iniciativa serà el resultat de la suma de moltes voluntats que s’han unit per fer possible l’espectacle.

L’espectacle començarà a les 19h de la tarda a l’Auditori Enric Granados, i abans de la representació d’El Soldadet de plom hi haurà una primera part que comptarà amb Antoni Josep Alburquerque com a director convidat, que recorrerà amb els músics de la Banda Municipal de Lleida grans clàssics de la música contemporània: hi haurà un popurri de Glenn Miller o la versió per a banda d’Amapola de José María Lacalle, entre d’altres. Tot seguit, Albuerquerque cedirà la batuta a Amadeu Urrea, per demostrar que la diferència uneix, si més no, se n’oferirà una prova dalt de l’escenari de l’Auditori Enric Granados de Lleida.

Show More

Related Articles

Back to top button