Notícies

El reconeixement a les Terres de l’Ebre centra els concerts de l’Espiga d’or de Deltebre i de la Lira de Roquetes

El cap de setmana del 5 i 6 desembre la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM) ha enregistrat els dos concerts dins del marc de ‘Músiques al territori’

A porta tancada i seguint la normativa vigent per a evitar els contagis de Covid-19 (distància entre músics, traçabilitat dels músics, mesura de la temperatura corporal…), s’han dut a terme els dos concerts, dins de les activitats professionals d’arts escèniques i musicals vinculades contractualment. “Per a la banda ha suposat una bomba d’energia, una injecció de moral i de confiança als músics, que des del mes de febrer no ens podíem reunir; aquesta gravació ens dóna l’oportunitat de fer música i compartir-la amb les nostres famílies i amb el poble”, explica Joan Biosca, director de l’Espiga d’Or de Deltebre.

Un concert variat i emotiu

Per a aquesta societat musical el concert, enregistrat al Centre Fluvial del Delta, espai facilitat per l’Ajuntament, s’ha dut a terme en un any especial, en què la banda celebrava el 40 aniversari: “És una manera de tancar el nostre any d’aniversari. Un any en què hem hagut de créixer davant les adversitats, i tant per a la banda com per a l’escola, adaptar-nos a l’ensenyament a distància, a gravacions des de casa…”, resumeix Margarita del Barrio, presidenta de l’Espiga d’Or i directora de l’escola vinculada. “L’Espiga d’Or és l’eix vertebrador del calendari d’activitats socials, quan acabi la pandèmia realitzarem un acompanyament de les diverses entitats del poble, però estem segurs que pel que fa a la societat musical ràpidament ens vindran a proposar actuacions i activitats. Són una entitat que tot ho fan des del cor de les persones, i des del cor del Delta”, afegeix Lluís Soler, alcalde de Deltebre.

Pel que fa a la proposta musical del concert de l’Espiga d’Or, s’han escollit composicions lligades a les Terres de l’Ebre, com ara Lo carrilet de la Cava, de Josep Bo, l’himne de l’Espiga d’Or, d’Antoni Ernest Sebastià, peces bandístiques com Ammerland de Jacob de Haan. També es van interpretar algunes nadales, per les quals s’ha comptat amb el cor jove.

Un homenatge a la banda, a Roquetes i a les Terres de l’Ebre

Diumenge 6 de desembre el projecte Músiques al territori ha visitat Roquetes per enregistrar el concert de la Societat Musical de la Lira de Roquetes al Pavelló Municipal. L’Ajuntament també ha facilitat un espai gran per garantir la distància de separació entre músics, així com seguir tota la normativa del Procicat i el Protocol elaborat per la FCSM, publicat a la web de la Generalitat i validat per les autoritats corresponents. “Malgrat que ens trobem en aquesta situació, la banda de música de La Lira sempre ha impulsat diferents iniciatives, com l’actual enregistrament”, explica Francesc Ollé, regidor de cultura i de festes.

No hem pogut fer les nostres actuacions habituals; aquesta gravació ens ha obert de nou els ulls per tirar endavant”, afegeix Jordi Suazo, president de la Societat Musical La Lira de Roquetes, que considera que aquest enregistrament, que estarà disponible a les xarxes socials de la FCSM i de la mateixa banda és quelcom per oferir als socis, així com a tot el poble. És amb aquesta intenció que durant l’enregistrament es va poder veure en directe pel canal de YouTube un streaming del concert, mostrant també la feina dels tècnics professionals de la FCSM de so i imatge per dur a terme l’enregistrament.

La il·lusió és la característica comuna dels directors amb què es troba el projecte de FCSM. “Agraïm molt a la FCSM que hagi posat els mitjans logístics i tècnics per a poder fer realitat aquest concert, que la banda s’ho ha pres com un repte: un concert que s’enregistra i que quedarà per a la prosperitat. La banda ha respost molt bé i els vull felicitar”, indica Denís Casanova, director de la Societat Musical de la Lira de Roquetes.

El repertori del concert ha plantejat una proposta cohesionada de peces que “per temàtica o per compositor són significatives pel món de les bandes, per la Lira de Roquetes, el poble i el conjunt de les Terres de l’Ebre”, resumeix Casanova. El repertori ha inclòs, entre d’altres, l’Himne de Roquetes, de Pedro Tel, l’Himne a la Lira, de Josep Miravalls, així com la peça Delta de Joan Monclús, que s’inspira en la música de les Terres de l’Ebre.

Show More

Related Articles

Back to top button