Notícies

El mestre José R. Pascual-Vilaplana amb els professors convidats Carlos Ramon i Luis Serrano Alarcón, al Curs de Direcció per a Banda

Fins al 15 d’abril els alumnes es poden inscriure al curs que es durà a terme entre el 13 i el 17 de juny de 2022

L’Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, obren la convocatòria del Segon Curs de Direcció per a Banda de L’Auditori de Barcelona. Dirigit per José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona, el curs es desenvoluparà entre el 13 i el 17 de juny.

S’acceptaran un màxim de 10 alumnes actius i també es permetrà que assisteixin alumnes oients, que formaran part de les classes teòriques i com a espectadors a les classes pràctiques. Les classes es desenvoluparan durant el matí i la tarda.

Els interessats en conèixer més sobre el Segon Curs de Direcció de banda poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com.

La novetat d’aquest any serà la participació de dos professors convidats que s’uniran a José R. Pascual-Vilaplana per dur a terme la tasca docent. Es tracta de Carlos Ramón, sotsdirector de la Banda Municipal de Barcelona, i del compositor Luis Serrano Alarcón, que ja fou director convidat de la Banda Municipal de Barcelona el 2016.

José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona

Director titular de la Banda Municipal de Barcelona des de 2018 i de la Banda Municipal de Bilbao des de 2015. Alumne de direcció de mestres com ara Jan Cober, Eugène Corporon, Karl Österreicher i Hans Graf, ha dirigit diverses formacions simfòniques a Alemanya, Colòmbia, Eslovènia, Espanya, França, Països Baixos, Cuba, Itàlia, Portugal, Romania, Suïssa, Uruguay i USA, com ara Banda Nacional Juvenil d’Holanda, Banda Nacional Juvenil de Colòmbia, SAF Armed Forces Band de Ljubljana, Bandes Municipals de Buenos Aires, Montevideo, A Coruña, Alacant, Madrid, Santa Cruz de Tenerife, Santiago de Compostela, Vitòria… Orquestra Simfònica de Bilbao, O. S. de Múrcia, O. S. de Castella Lleó, O. Filharmònica de Gran Canària…

Ha enregistrat més de trenta CD’s com a director i ha treballat amb solistes internacionals com ara Sergei Nakariakov, Pacho Flores, Jorgen van Rijen, Elisabete Matos, Albert Guinovart, Sergio Carolino o Estrella Morente, entre d’altres.

És guanyador dels Concursos Internacionals de Direcció del WMC de Kerkrade (Països Baixos, 1997) y de la EBBA a Birmingham (Anglaterra, 2000). Des de 2010 és principal director convidat de la Banda Simfònica Portuguesa d’Oporto.

Carlos Ramón, sotsdirector de la Banda Municipal de Barcelona

Nascut a Crevillent (Alacant), obté el títol superior de trompeta al Conservatori de Múrcia i es gradua en Direcció a la ZUYD University-Conservatorium Maastricht (Països Baixos), on també obté el Màster en Direcció.

Mestres com José R. Pascual Vilaplana, Manuel Mondéjar Criado i Jan Cober són els seus mentors en la direcció. Ha actuat com a director convidat amb la Luxembourg Military Band “Grand Ducale”, European Youth Wind Orchestra, la Banda Municipal de Barcelona i Banda Municipal d’Alacant.

El 2017 va ser guanyador del “7th European Conductors Competition” organitzat per l’European Brass Band Association en Oostende (Bèlgica), guanyant també el premi especial del públic. Al juliol del mateix any guanya el premi de direcció de banda més important mundialment, l’”International Conductors Competition”, emmarcat al World Music Contest de Kerkrade, on obté la “Batuta d’Or”.

Ha estat director titular de l’Agrupación Musical do Rosal (Pontevedra) i l’ AMCE “Santa Cecília” d’Elda. Actualment, és director de la Unión Musical Torrevejense i sotsdirector de la Banda Municipal de Barcelona, activitats que compagina amb la direcció artística de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Luis Serrano Alarcón, compositor

Pianista i compositor format al Conservatori Superior de València, on treballa com a docent en l’actualitat. La seua tasca com a compositor li ha donat un important prestigi internacional tot estrenant encàrrecs a la Saint Thomas University de Minnesota, la Philarmonic Winds de Singapur, la Hong Kong Band Directors Association, la Southeastern Conference Band Directors Association, l’Institut Valencià de la Música, el Certamen Internacional “Vila d’Altea” o el Certamen Internacional de Bandes de València. És guanyador del Concurs de Composició de Música per a Banda de Corciano (Italia) en les edicions de 2006 amb Preludio al Alba i en 2009 amb La Dama Centinela.

Ha treballat com a director de diverses bandes valencianes com ara Alborache, Chiva, Bétera o Villar del Arzobispo. El 2016 fou director convidat de la Banda Municipal de Barcelona.

Descarrega la guia del 2n Curs de Direcció per a Banda

Dossier_A4_II CURS DE DIRECCIÓ_cat

Show More

Related Articles

Back to top button