El 17è festival de bandes fusionarà diverses sonoritats catalanes
Per a les bandes és un somni interpretar la seva música en un escenari excepcional com és l'Auditori
Eixamplar l’univers sonor de les bandes de música i mostrar la transversalitat d’una manifestació cultural com les bandes o societats musicals seran un dels objectius del 17è Festival de bandes que se celebrarà diumenge 24 de juny a l’Auditori de Barcelona a les 18:30h.
El Festival comptarà amb la participació de la Banda de Música de la Unió Musical Jaume Balmes de Santa Bàrbara, conjuntament amb les corals infantils i juvenils de la població, és a dir, pràcticament la totalitat del món cantaire de la població; la Banda de Música de Benissanet i una fusió especial entre la Banda de Música i l’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili – URV, que interpretarà una composició molt especial que involucrarà sons que tenim associats a les cobles sardanistes. La mateixa banda interpretarà també A Raiña Lupa, obra guanyadora del V Concurs de Composició “Josep Maria Lleixà Subirats”, de la compositora gallega Maria Mendoza.
Per a les bandes és un somni interpretar la seva música en un escenari excepcional com és l’Auditori. Les bandes escollides mostren la diversitat de models de banda presents, des de la Unió Musical Jaume Balmes de Santa Bàrbara, del Montsià, que va néixer l’any 1989, és una banda que compta amb uns 45 músics d’una mitjana d’edat molt jove i té associada una Escola Municipal de Música. Al concert de l’auditori interpretarà Persis de James L. Hosay, Alpina Saga de Thomas Doss i Wink at you – Fantasy for winds, de Teo Aparicio Barberán.
Seguint amb la Banda de Música de Benissanet, fundada l’any 1900, amb activitat només interrompuda durant els anys de la Guerra Civil, s’ha mantingut com un referent cultural a la Ribera D’Ebre. I aglutina músics de Benissanet, Miravet, Mora la Nova, Bot i Pinell de Brai. Té com a compromís la recuperació de la cultura musical a la Ribera d’Ebre i Terra Alta i per això ha recuperat i arranjat jotes dels pobles de la zona. Interpretaran el pasdoble honorífic del poble: Benissanet, de Josep Serra, la final de la Simfonia del Nou Món, d’Antonin Dvorak i Maud’Adib – Poema simfònic, de Lino Guerreiro.
Per últim, l’Orquestra i Banda de la Universitat Rovira i Virgili, nascuda com a Orquestra XVI-XXI, el curs 1999-2000 ha tingut el pas de tres directors titulars. La gran novetat és el naixement l’any 2017 de la Banda de la URV, una manera de conèixer en el si de la universitat el gran talent de vents de les nostres comarques. Entra la banda i l’orquestra es compta amb 75 músics. A més de l’estrena de l’obra guanyadora, A Raiña Lupa, del concurs de composició de la FCSM, l’Orquestra i Banda de la Universitat Rovira i Virgili planteja un programa que amplia els sons de les bandes, amb la interpretació de Concert per gralla i orquestra, d’Elies Espí, que comptarà amb la gralla d’Albert Medina Perales. Aquesta peça és el primer concert per a gralla al nostre país. I seguint amb aquesta voluntat d’unificar sons de la cultura popular, s’interpretarà l’obra Scherzo sobre un tema popular català de Joan Lamote de Grignon, una obra que reuneix tot el mestratge compositiu del qui fou director de la Banda Municipal de Barcelona (1914 fins que va ser depurat per la dictadura franquista el 1939), és a dir, la fusió del so de banda amb les sonoritats catalanes de cobla. A la peça la tenora, el tible i el flabiol s’uniran amb els instruments de l’Orquestra i la Banda de la Universitat Rovira i Virigili.
En definitiva, són tres bandes catalanes amb història al darrere, sigui de més anys enrere o menys, però cada una amb els seus matisos i colors.
Els interessats poden adquirir la seva entrada (6€), fent clic aquí.