Federació Catalana Societats Musicals

 • *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

NotíciesEl Fem Banda de Lleida porta la banda La Primitiva Setabense de Xàtiva

Correu electrònic Imprimeix PDF
La 15a edició del Festival Fem Banda, que tindrà lloc del 15 de juny al 17 de juny, presenta un inici espectacular, un espectacle d'aquells que concedeixen certa indulgència al periodista perquè sobrecarregui el text d'adjectius afectats. Però no cal: els fets ja parlen per si mateixos. El festival Fem Banda arrencarà amb un concert inaugural que reunirà la Primitiva Setabense de Xàtiva, una de les bandes més emblemàtiques i que al llarg de la seva trajectòria ha rebut distincions com la màxima puntuació en el Concurs Mundial de Música de Kerkrade, a Holanda, el 1989, que actuarà conjuntament amb la Banda Municipal de Lleida (BML). Aquest concert inaugural, amb la direcció del director titular de la BML, Amadeu Urrea, tindrà lloc divendres 15 de juny a les 19:30h a la Plaça Paeria i reunirà més de 150 músics dalt de l'escenari.

Les dimensions d'aquest concert s'emmarca dins l'agermanament entre la ciutat de Lleida i la de Xàtiva, prometen un gran inici d'aquesta edició del Fem Banda, que en total acollirà la participació de vuit bandes i un total de 500 músics que actuaran a Lleida al llarg de diferents actuacions totes elles gratuïtes. Unes xifres que no perden espectacularitat. A més, el festival, que des de fa 4 anys es va reconvertir en un Festival Internacional, manté el concurs d'arts plàstiques que proposa als alumnes de les escoles de la ciutat participar construint instruments musicals presentats artesanalment amb objectes i materials reciclats, que al llarg de l'any s'ha treballat en els diferents centres escolars i que el 17 de juny es lliuraran els premis als guanyadors dins de l'acte de cloenda del Festival Fem Banda, als Camps Elisis a les 11h.  També el festival renova la voluntat de deslocalització que va mostrar l'any passat i enguany a Torres de Segre actuarà la banda francesa Les Sans Soucis, una banda que gaudeix dins del camp de l'animació d'un prestigi merescut, a la plaça Lluís Pelegrí a les 18:30h.

Un programa que obre Lleida a la música

Pròpiament endinsant-nos al programa, i després del concert inaugural de divendres 15 de juny, dissabte la Banda de l'Escola Municipal de Música d'Abrera oferirà a la Plaça de la Paeria un concert de benvinguda, que vindrà seguint de la cercavila festivapels carrers de Lleida amb les bandes Les Sans Soucis, la Banda Municipal de Ejea de los Caballeros, de l'Aragó, la Banda del Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

La tarda del dissabte serà el torn pel Concurs Internacional de Bandes Simfòniques pròpiament dit, que a les 18.30h se celebrarà a l'Auditori Enric Granados amb la Banda del Conservatori Municipal de Música de Barcelona i la Banda de Grau Professional del Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona, que com a episodi simfònic obligat interpretaran Vikings: The Legend del compositor ampostí Lionel Beltrán-Cecilia. Després de l'entrega dels premis al mateix Auditori, a les 20:30h la banda La Primitiva Setabense de Xàtiva oferirà un concert.

Però no tots els concerts del dissabte es duran a terme a l'Auditori Enric Granados, a més del de la banda francesa Les Sans Soucis a Torres de Segre a les 18:30h, Blai Band, Banda de l'Escola Municipal de Música Blai Net oferirà les 18h un concert a la Paeria, seguit de la Banda Muncipal de Ejea de los Caballeros.

Finalment diumenge 17de juny es reuniran als Camps Elisis de Lleida, a partir de les 11h, quatre de les bandes que hauran participat d'aquesta edició del Fem Banda: la Blai Band, La Banda de Grau Professional del Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona, la Primitiva Setabense de Xàtiva i Les Sans Soucis.

El Festival Internacional de Fem Banda reafirma les seves principals virtuts i esdevé tot un patrimoni, una digna continuació als Festivals de Música de bandes dels Germans Roig Torné, dues personalitats que a finals dels segles XIX van tenir una gran incidència musical a Lleida, essent Jaume Roig el fundador de la Banda Popular el 1869, formada per músics procedents de les orquestres dels teatres lleidatans, i que en 1914 va convertir-se en la Banda Municipal de Lleida.
 

El 17è festival de bandes fusionarà diverses sonoritats catalanes

Correu electrònic Imprimeix PDF
Eixamplar l'univers sonor de les bandes de música i mostrar la transversalitat d'una manifestació cultural com les bandes o societats musicals seran un dels objectius del 17è Festival de bandes que se celebrarà diumenge 24 de juny a l'Auditori de Barcelona a les 18:30h.

El Festival comptarà amb la participació de la Banda de Música de la Unió Musical Jaume Balmes de Santa Bàrbara, conjuntament amb les corals infantils i juvenils de la població, és a dir, pràcticament la totalitat del món cantaire de la població; la Banda de Música de Benissanet i una fusió especial entre la Banda de Música i l'Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili – URV, que interpretarà una composició molt especial que involucrarà sons que tenim associats a les cobles sardanistes. La mateixa banda interpretarà també A Raiña Lupa, obra guanyadora del V Concurs de Composició "Josep Maria Lleixà Subirats", de la compositora gallega Maria Mendoza.

Per a les bandes és un somni interpretar la seva música en un escenari excepcional com és l'Auditori. Les bandes escollides mostren la diversitat de models de banda presents, des de la Unió Musical Jaume Balmes de Santa Bàrbara, del Montsià, que va néixer l'any 1989, és una banda que compta amb uns 45 músics d'una mitjana d'edat molt jove i té associada una Escola Municipal de Música. Al concert de l'auditori interpretarà  Persis de James L. Hosay, Alpina Saga de Thomas Doss i Wink at you - Fantasy for winds, de Teo Aparicio Barberán.

Seguint amb la Banda de Música de Benissanet, fundada l'any 1900, amb activitat només interrompuda durant els anys de la Guerra Civil, s'ha mantingut com un referent cultural a la Ribera D'Ebre. I aglutina músics de Benissanet, Miravet, Mora la Nova, Bot i Pinell de Brai. Té com a compromís la recuperació de la cultura musical a la Ribera d'Ebre i Terra Alta i per això ha recuperat i arranjat jotes dels pobles de la zona. Interpretaran el pasdoble honorífic del poble: Benissanet, de Josep Serra, la final de la Simfonia del Nou Món, d'Antonin Dvorak i Maud’Adib - Poema simfònic, de Lino Guerreiro.

Per últim, l'Orquestra i Banda de la Universitat Rovira i Virgili, nascuda com a Orquestra XVI-XXI, el curs 1999-2000 ha tingut el pas de tres directors titulars. La gran novetat és el naixement l'any 2017 de la Banda de la URV, una manera de conèixer en el si de la universitat el gran talent de vents de les nostres comarques. Entra la banda i l'orquestra es compta amb 75 músics. A més de l'estrena de l'obra guanyadora, A Raiña Lupa, del concurs de composició de la FCSM, l'Orquestra i Banda de la Universitat Rovira i Virgili planteja un programa que amplia els sons de les bandes, amb la interpretació de Concert per gralla i orquestra, d'Elies Espí, que comptarà amb la gralla d'Albert Medina Perales. Aquesta peça és el primer concert per a gralla al nostre país. I seguint amb aquesta voluntat d'unificar sons de la cultura popular, s'interpretarà l'obra Scherzo sobre un tema popular català de Joan Lamote de Grignon, una obra que reuneix tot el mestratge compositiu del qui fou director de la Banda Municipal de Barcelona (1914 fins que va ser depurat per la dictadura franquista el 1939), és a dir, la fusió del so de banda amb les sonoritats catalanes de cobla. A la peça la tenora, el tible i el flabiol s'uniran amb els instruments de l'Orquestra i la Banda de la Universitat Rovira i Virigili.

En definitiva, són tres bandes catalanes amb història al darrere, sigui de més anys enrere o menys, però cada una amb els seus matisos i colors.

Els interessats poden adquirir la seva entrada (6€), fent clic aquí.
 

L'acte institucional del Dia de l'Associacionisme, amb la Symphocat Beat Band

Correu electrònic Imprimeix PDF
Dijous 7 de juny a les 19h se celebra l'acte institucional del Dia de l'Associacionisme Cultural al Centre Sant Pere Apòstol (carrer de Sant Pere Més Alt, 25, a Barcelona). Una acte, conduït per Rut Martínez, que inclourà algunes actuacions, així com les habituals distincions per a les entitats que celebren aniversaris destacats durant l'any 2018.

L'acte començarà amb una actuació de la banda Symphonic Beat Band, seguit d'un Ball d'Homenatge, ballat per l'Esbart Sant Jordi. Tot seguit hi haurà la benvinguda i salutació a càrrec de Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

A la part central de l'acte Fidel González i Hungria Panadero, de la Fundació Ferrer i Guàrdia, oferiran la conferència Les entitats de cultura al Panoràmic, que exposarà alguns resultats de la macroenquesta per a entitats, però amb el focus sobre les entitats culturals. La Symphonic Beat Band posarà un parèntesi musical, abans de l'acte de reconeixement de les entitats culturals que celebren aniversaris enguany.

Finalment l'acte es clausurarà amb la interpretació d'Els Segadors a càrrec de la mateixa banda que ha animat la vetllada.

El Dia de l'Associacionisme Cultural

El 27 de maig de 2014 el Govern va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), instaurant així una jornada dedicada a reivindicar el pes i la força de l’associacionisme cultural català. La data rememora el 4 de juny de 1864 quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé. La declaració s’emmarca en l’acompliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que ha impulsat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
Pàgina 1 de 11
Home Notícies