Federació Catalana Societats Musicals

 • *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Concursos i premis

Si vols fer-nos arribar informació relacionada, escriu-nos a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

El equilibrio entre tradición y vanguardia, premio del 4º Concurso Josep Maria Lleixà

Correu electrònic Imprimeix PDF

José Vicente Franco Landete se ha erigido como ganador de la cuarta edición del Concurso de Composición para banda Sinfónica Josep Maria Lleixà Subirats con la obra que lleva por título The pearl of the Orient, de la que el jurado ha destacado su inventiva creativa y la capacidad para encontrar el equilibrio entre una orquestación vibrante y sensitiva y el diálogo entre la tradición musical y la vanguardia compositiva.

El jurado, convocado por la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), reconoce que The Pearl of the Orient es una composición que muestra líneas melódicas superpuestas "de gran belleza y sensibilidad", lo cual ha sido decisivo para el veredicto. La obra premiada se estrenará dentro del marco de los actos de celebración del Centenario de la Societat Musical La Unió Filharmònica d'Amposta, en su Auditorio, y con la interpretación de la misma banda, conocida como la Fila.

El autor de la obra es José Vicente Franco Landete, nacido en Godelleta (Valencia), ha realizado sus estudios de Grado Superior escogiendo el instrumento de la Tuba, y cuya especialización terminó en el Conservatorio Superior de Música de las Islas Baleares. Posteriormente ha seguido su formación en Alemania, primero en Hannover y después en Weimar. De vuelta a casa, ha conseguido una beca de perfeccionamiento musical del Instituto Valenciano de la Música, durante dos años consecutivos.

Su paso por bandas de música y orquestas sigue su itinerario vital y académico, de modo que ha formado parte de la Joven Orquesta de la Generalitat Valenciana, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, entre otras, así como la Orquesta del Festival de Música de Schleswig-Holstein de Alemania, etcétera. Además de colaboraciones con la Orquesta de las Naciones, la Orquesta de Barcelona (OBC), la Orquesta Nacional de España y la Orquesta Filharmónica de Europa. Actualmente, es miembro de la Banda de Música Municipal de Palma, ocupación que compagina con la composición de diversas obras para banda, y cámara.

El jurado del concurso

Tomando el nombre de Josep Maria Lleixà, en homenaje a quien fue presidente de la Unió Musical Mas de Barberans (Montsià), músico de la entidad y miembro de la Junta Directiva de la FCSM, quien siempre destacó por su dedicación a las sociedades musicales, el concurso de composición tiene por objetivo animar a la creación de música para banda sinfónica, y cuenta siempre en su jurado con músicos de reconocido prestigio. Para esta ocasión el jurado del concurso lo ha presidido Antoni-Ernest Sebastià i Torent, compositor de Amposta, autor de composiciones de orquesta sinfónica y banda de música y actualmente profesor del Conservatorio Profesional de la Diputación en Tarragona. Además ha contado con Miguel Angel Berbis López, compositor, pedagogo, director de festivales e investigador en las nuevas posibilidades de composición asistida por ordenador, y profesor en el Conservatorio Superior de Música de Castellón; y también como vocal, con Joan C. Blanch, profesor de solfeo y trombón y técnico de sonido, presidente del Col·lectiu de Compositors de Tarragona, y uno de los fundadores de la Associació Catalana de Compositors. Josep Parès, presidente de la FCSM ha ejercido como secretario del jurado.

En la seva notificació, el Jurat agraeix a la resta de participants la seva contribució, plena d'esforç i dedicació que han demostrat en les seves obres i els encoratja a participar en edicions futures.

 

L’equilibri entre tradició i avantguarda, premi del 4t Concurs de Josep Maria Lleixà

Correu electrònic Imprimeix PDF
José Vicente Franco Landete s'ha erigit com a guanyador de la quarta edició del Concurs de Composició per a banda Simfònica Josep Maria Lleixà Subirats' amb l'obra titulada The pearl of the Orient, de la qual el jurat ha destacat la seva inventiva creativa i la capacitat per trobar l'equilibri entre una orquestració vibrant i sensitiva i el diàleg entre la tradició musical i l'avantguarda compositiva.

El jurat, convocat per la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), reconeix que The Pearl of the Orient és una composició que mostra línies melòdiques superposades "de gran bellesa i sensibilitat", fet que ha estat determinant pel veredicte. L'obra premiada s'estrenarà en el marc dels actes de celebració del Centenari de la Societat Musical La Unió Filharmònica d'Amposta, al seu Auditori, i amb la interpretació de la mateixa banda, coneguda com la Fila.

L'autor de l'obra és José Vicente Franco Landete, nascut a Godelleta (València), que ha realitzat els seus estudis de Grau Superior en l'especialitat de Tuba, l'especialitat dels quals va acabar al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. Posteriorment ha continuat formant-se a Alemanya, primer a Hannover i després a Weimar. De tornada a casa, ha aconseguit una beca de perfeccionament musical de l'Institut Valencià de la Música, durant dos anys consecutius.

El seu pas per bandes de música i orquestres ressegueixen aquest itinerari vital i acadèmic, de manera que ha format part de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, entre d'altres, així com l'Orquestra del Festival de Música de Schleswig-Holstein d'Alemanya, entre d'altres. A més de col·laboracions amb l'Orquestra de les Nacions, l'Orquestra de Barcelona (OBC), l'Orquestra Nacional d'Espanya i l'Orquestra Filharmònica d'Europa. Actualment, és membre de la Banda de Música Municipal de Palma, ocupació que compagina amb la composició de diverses obres per a banda, i per a cambra.

El jurat del concurs

Prenent el nom de Josep Maria Lleixà, en homenatge a qui va ser president de la Unió Musical Mas de Barberans (Montsià), músic de l'entitat i membre de la Junta Directiva de la FCSM, que sempre va destacar per a la seva dedicació a les societats musicals, el concurs de composició té l'objectiu d'esperonar la creació de música per a banda simfònica, i compta sempre en el seu jurat amb músics de reconegut prestigi. Enguany el jurat del concurs ha estat presidit per Antoni-Ernest Sebastià i Torent, compositor ampostí, autor de composicions d'orquestra simfònica i banda de música i actualment professor del Conservatori Professional de la Diputació a Tarragona. A més ha comptat amb Miguel Angel Berbis López, compositor, pedagog, director de festivals i investigador en les noves possibilitats de composició assistida per ordinador, i professor al Conservatori Superior de Música de Castelló; i també com a vocal, amb Joan C. Blanch i Anguera, professor de solfeig i trombó i tècnic de so, president del Col·lectiu de Compositors de Tarragona, i un dels fundadors de l'Associació Catalana de Compositors. Josep Parès, president de la FCSM ha estat el secretari del jurat.

En la seva notificació, el Jurat agraeix a la resta de participants la seva contribució, plena d'esforç i dedicació que han demostrat en les seves obres i els encoratja a participar en edicions futures.
 

Convocat el 1r Concurs de composició per a banda de l'Ajuntament d'Ulldecona i la Banda de Música d'Ulldecona

Correu electrònic Imprimeix PDF

El certamen neix de la col·laboració de l'Ajuntament d'Ulldecona amb la Banda de Música d'Ulldecona i pretén no només contribuir a la creació i pràctica musical, sinó també a la reivindicació del paisatge i la música com a llenguatge universal per a fer-ne referència. Així dins d'aquest eix vertebrador del concurs de composició, per a la seva primera edició s'ha escollit com a tema un escenari tan màgic com misteriós com les Oliveres Mil·lenàries de l'Arion. Precisament en aquest entorn, el Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l'Arion, s'estrenarà l'obra guanyadora, que serà interpretada per la Banda de Música d'Ulldecona, el 21 d'octubre.


Abans però, cal que els compositors (la participació és oberta a qualsevol nacionalitat) enviïn les seves creacions inèdites abans de les 14h del 10 d'agost de 2017 i les enviïn adreçades a l'Ajuntament d'Ulldecona. Cal que les obres tinguin una durada entre 10 i 20 minuts i que les partitures tinguin en compte la formació instrumental de les bandes, de manera que a les bases s'especifica els instruments obligatoris i opcionals que han de formar part de la composició. Amb la partitura s'ha d'entregar un text que justifiqui la composició i ampliï tot allò que pretén explicar el llenguatge universal de la música. L'obra guanyadora rebrà un premi de 2.000 €.

Veient les Oliveres Mil·lenàries es poden imaginar composicions barroques, amb revolts i giragonses com els seus troncs, però potser també composicions majestuoses, elegants i que s'aixequin dignes com unes oliveres que es calcula que algunes van ser plantades durant l'Edat Mitjana. Des d'aleshores no només formen part del paisatge del Montsià, sinó que durant molts segles han estat una peça clau de l'alimentació, això és, la subsistència dels seus habitants.

Podeu consultar les bases del 1r Concurs de Composició Musical per a Banda Ajuntament d'Ulldecona, en català (fent clic aquí) i en castellà (fent clic aquí).

 

4t Concurs de Composició per a banda Simfònica 'Josep M. Lleixà Subirats'

Correu electrònic Imprimeix PDF

La Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM) convoca la 4a edició del Concurs de composició per a banda simfònica Josep Maria Lleixà Subirats, que premiarà una partitura inèdita que s’estrenarà en el marc dels actes de celebració del Centenari de la Societat Musical de La Unió Filharmònica d’Amposta, que serà l’encarregada de la interpretació al seu Auditori.

El termini de presentació de les obres acaba 15 de setembre del 2017 a les 14h i el veredicte del jurat serà emès abans del 30 de setembre de 2017. Els interessats a participar-hi ho han de fer amb composicions de nova creació, que siguin inèdites, que no s’hagin premiat en cap altre concurs, que no s’hagin difós per cap mitjà de comunicació, ni que hagin estat editades per cap segell discogràfic ni editorial. Les obres presentades han de tenir una durada mínima de deu minuts i una màxima de dotze, poden ser de moviment únic o conformades per diversos moviments.  El premi està dotat amb 2.000 euros, i el Jurat i la Federació Catalana de Societats Musicals es reserven el dret de concedir una Menció d’Honor, sense remuneració econòmica.

Els interessats a participar-hi, han de ser residents habituals de l’Estat espanyol, i tenir en compte una sèrie de requisits com ara que la composició no sigui per a instrument solista, ni amb instruments aliens a les bandes. Entre altres requisits, a les bases del concurs, s’especifiquen els instruments que ha d’incloure la composició i els que són opcionals.

Un premi per promoure la creació i pràctica musical

“El motiu del present concurs, és el de fomentar la participació, la creació i la pràctica de la música en el marc de la cultura i la pedagogia musical”, informen des de la Federació Catalana de Societats Musicals. El nom del premi de composició és en honor a Josep Maria Lleixà Subirats, president de la Unió Musical Mas de Barberans (Montsià), músic d'aquesta entitat, membre de la Junta Directiva de la Federació Catalana de Societats Musicals i persona dedicada intensament al desenvolupament i participació en les societats musicals.

 

Consulteu les bases del cncurs en català (fent clic aquí) i en castellà (fent clic aquí).


 

 

 

 

Josep Ignasi Reverté Gras, gana el 3er concurso de composición para banda sinfónica “Josep Maria Lleixà Subirats”

Correu electrònic Imprimeix PDF

La Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), anuncia el veredicto del Jurado del 3er CONCURSO DE COMPOSICIÓN PARA BANDA SINFÓNICA "JOSEP MARIA LLEIXÀ SUBIRATS". El ganador del concurso ha sido Josep Ignaci Reverté Gras, con la obra titulada EVEREST: THE GREAT ASCENT

El jurado ha querido destacar tanto la inventiva creativa como la maestría en la realización. Es una composición con una orquestación brillante y a la vez sensitiva, aunque no profundiza en aspectos contrapuntísticos, si que en ciertos momentos muestra líneas melódicas superpuestas de gran belleza y sensibilidad siendo este aspecto determinante en el veredicto del jurado.

Cabe destacar también el equilibrio entre el lenguaje de tradición musical y aspectos técnicos utilizados en la vanguardia compositiva, los cuales ayudan a identificar todos los aspectos programáticos en que se ciñe la obra.

Ignaci Reverté nace en la localidad de San Carlos de la Rápita (El Montsià - Tarragona) en 1990. Es un joven compositor, Director de Banda, Tuba y Trombonista por el Conservatorio Superior de Música "Salvador Seguí" de Castellón. Conocedor del mundo de las Bandas, es subdirector musical de la Agrupación Musical Rapitenca, profesor de lenguaje y armonía, de trombón y tuba en la escuela Virgen de los Prados de la Aldea. En el campo de la composición ha sido galardonado en diferentes concursos como el Concurso de Composición "Villa de Pozo Estrecho" donde ganó el 1er premio, o el 3er Concurso de Composición "Taller Música Joven" en su edición para orquesta de cuerdas. Su música ha sonado en el Palau de la Música de Valencia y en el Auditorio de Barcelona entre otros.

El Jurado del Concurso ha estado formado por:

Antoni-Ernest Sebastián y Torrent, como Presidente. Nacido en Amposta (Tarragona). Se compositor y forma parte del "Colectivo de compositores de Tarragona" y de "la Asociación Catalana de Compositores". Autor de composiciones de orquesta sinfónica, banda de música y conjuntos instrumentales. Actualmente es profesor del Conservatorio Profesional de la Diputación en Tarragona en la especialidad de lenguaje, armonía, análisis y composición.

Miguel Ángel Berbis, Vocal. Compositor, pedagogo, investigador, director artístico y gestor cultural. Como investigador, aborda el proceso creativo-performativo sobre las posibilidades de creación de la composición asistida por ordenador por el que obtiene el DEA por Universidad de Valencia. Es director artístico del Ensemble de Artes desde su creación, así como impulsor de la creación del Festival Internacional "Proyecto Rafael Festival". Actualmente es profesor de composición en el Conservatorio Superior de Música de Castellón.

Carles Blanch i Anguera, Vocal. Licenciado en Composición y Dirección de Orquesta y Profesor de Solfeo y de Trombón. Forma parte del "Colectivo de compositores de Tarragona", del que fue uno de los fundadores y miembro de "la Asociación Catalana de Compositores". Ha sido profesor de Lenguaje Musical, Canto Coral, Conjunto instrumental, Armonía, Formas y Análisis musical, en diversas escuelas de música, y ha dirigido varios grupos instrumentales y corales, realizando diversos arreglos para estas formaciones. En la actualidad se dedica plenamente a la composición y la dirección.

Esta obra se estrenará en el marco de los actos de celebración del Centenario de la Sociedad Musical "La Lira Ampostina" en su Auditorio, y será interpretada por la propia "Lira Ampostina".

El Jurado del Concurso, así como la Federación Catalana de Sociedades Musicales, quiere felicitar al ganador de esta convocatoria y, también, quiere agradecer y felicitar al resto de participantes por su contribución con el esfuerzo y dedicación que han demostrado en sus obras, alentándoles y invitándoles a participar en futuras ediciones.

Para descargar el acta del jurado, clic aquí.

 
Home Concursos i premis