Federació Catalana Societats Musicals

 • *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Serveis

subvencions Convocatòries i subvencions
Convocatòries de suport a les enti
tats
certàmens Concursos i premis
Concursos d'interès per a les bandes
partitures Instruments i partitures
Consulta les ofertes de material musical
recursos

Recursos

Informació per a la gestió d'entitats musicals
Transparència

Transparència
La gestió i l'activitat de la Federació i les societats musicals

La Banda Simfònica Manyanet Sant Andreu i Malvats s’uneixen pels musicals

La Banda Simfònica Manyanet Sant Andreu oferirà conjuntament amb la companyia Malvats de Teatre Musical l'espectacle Musicals que han fet història, diumenge 4 de febrer a les 12h a l'Auditori del col·legi 'Els padres' de Sant Andreu. L'espectacle uneix veus i instruments per interpretar els musicals més famosos i prestigiosos com ara Cats de Lloyd Webber, Els Miserables de Scönberg o el West Side Story de Leonard Bernstein.

L'espectacle Musicals que han fet història es va estrenar dijous 11 de gener al Sant Andreu Teatre i amb aquesta nova representació la banda Simfònica Manyanet Sant Andreu aposta, conjuntament amb Malvats, per un format dinàmic i àgil que homenatja els millors musicals.

D'entrada lliure, el concert, que tindrà lloc a l'auditori de l'escola 'Els padres', al carrer Pare Manyanet 7/9 del barri de Sant Andreu de Barcelona està organitzat per l'Associació Musical Andreuenca, de la qual depèn la Banda Simfònica Manyanet Sant Andreu, una associació sense ànim de lucre, que igual com la banda va néixer el gener de 2015.

Els músics de la banda són joves que han acabat o estan en últims cursos de grau professional o superior i provenen de diferents escoles de Barcelona: ESMUC, Conservatori Superior de Música del Liceu, CMMB, Escola Oriol Martorell i Taller de Músics. Han realitzat diverses actuacions en solitari o juntament amb altres entitats i institucions, com ara l'Institut del Teatre de Barcelona.
 

Kabel Quartet, quatre saxos que sorprendran Potries

Les societats musicals, o bandes de música, com prefereixin, comporten la unió de diversos músics, per això no és d'extranyar que d'una banda com l'Agrupació Musical de Cerdanyola del vallès sorgeixin grups com els Kabel Quartet, una formació de cambra formada per saxofons que dissabte 3 de febrer a les 13h actuarà dins les festes del Porrat de Sant Blai al poble de Potries, a la comarca de la Safor, al País Valencià, a la plaça del Cup-Mercat gastronòmic.

Kabel Quartet és el que en argot serièfil o cinematogràfic seria un spin off, és a dir, quelcom que sorgeix com a extensió de la seva matriu. Malgrat honroses excepcions el que en l'àmbit audiovisual sovint és una estratègia per allargassar el xiclet d'un producte amb èxit, en bandes com Kabel Quartet és una manera d'aprofundir en nous registres i noves composicions més enllà del que els músics interpreten amb la seva banda d'origen, l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. El grup de cambra està format per Queralt Vivó (saxòfon baríton), Albert Calaf (saxòfon tenor), Marc Baltrons (saxòfon alt) i Maria Torres (saxòfon soprano), tots ells formats al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. Al concert que celebraran a Potries els joves integrants del grup interpretaran peces clàssiques per a saxòfon combinades amb composicions actuals. Entre d'altres, intepretaran el Libertango d'Astor Piazzolla, la Badinerie de Bach o Andante et Scherzo de Eugèno Bozza.

Kabel Quartet va rebre l'any 2017 el Premi d'Honor del Conservatori de Terrassa en l'especialitat de Música de Cambra.

El concert, que tindrà lloc dissabte 3 de febrer a les 13h a la plaça del Cup – Mercat gastronòmic, representarà la Federació Catalana de Societats Musicals dins del Cicle de Concerts de petit format de la Confederació Espanyola de Societats Musicals. Amb motiu de les festes de Sant Blai de Potries, diverses bandes o formacions actuaran dins d'aquest cicle. Al document adjunt hi ha el programa de les festes.

El màrtir que guareix les afeccions de gola

El Porrat de Sant Blai compta amb la declaració de Festa d'Interès Turístic de València, i es remunta al segle XVII. És en honor a Sant Blai, màrtir, l'onomàstica del qual és el 3 de febrer. És tradició passar-se la relíquia que es conserva del màrtir a l'església parroquial pel coll, ja que així es preserven les infeccions de gola.

La festa ha evolucionat com un punt d'encontre cultural i festiu que aplega a molta gent dels pobles de la comarca de la Safor.
 

Les bandes de música participaran al Som Cultura Popular amb conferències i una actuació


La Federació Catalana de Societats Musicals oferirà el seu vessant més educatiu amb la participació en dues conferències a la mostra de cultura popular Som Cultura Popular, del 25 al 28 de gener al recinte Fabra i Coats del barri de Sant Andreu de Barcelona. A més, la Banda de Música d'Ulldecona oferirà un concert amb les danses de ball de mantons de Manila i ball de rams.

Dissabte 27 de gener serà el dia clau de la participació de la Federació Catalana de Societats Musicals dins del Som Cultura Popular, mostra del patrimoni immaterial que es durà a terme del 25 al 28 de gener i que enguany té en l'educació el seu eix vertebrador. En primer lloc, Emi Recasens, professora de l'Escola de la Banda Unió Musical de Tarragona, participarà dins del cicle de microconferències que tindrà lloc a l'Espai Xerròdrom de la Fàbrica de Creació. La seva xerrada es durà a terme dissabte 27 de gener a les 10.40h i porta per títol: Amb la música creixo, amb la banda em faig gran.

El mateix dia a les 13.30h a l'Escenari Nau de la mateixa Fàbrica de Creació, sempre al recinte de la Fabra i Coats, es durà a terme el debat L'origen i l'evolució de les bandes: Les escoles de música. Vinculacions amb les bandes, que comptarà amb Joan Nadal i Rosa Almuni, director i presidenta, respectivament, de la Banda d'Ulldecona, en Josep Parès i Joan Roig, representant del Ball de Mantons d'Ulldecona.

Una actuació de banda amb el ball de mantons i els balls de rams com a convidats

La tarda del dissabte, després de la teoria, a  les 17h a la plaça Can Fabra del barri de Sant Andreu hi haurà lloc per la pràctica amb el concert a càrrec de la Banda de Música d'Ulldecona que interpretarà entre d'altres les característiques jotes amb les quals el grup de Mantons d'Ulldecona ballarà les cançons. El Ball de mantons d'Ulldecona s'interpreta amb la jota d'Ulldecona a la plaça de l'Església de Sant Lluch d'Ulldecona, els homes la ballen vestits de pagès i les dones porten faldeta i mantó de Manila tal com indica l'Inventari de les Terres de l'Ebre, IPCITE.

A més, acompanyant el concert de la Banda de Música d'Ullecona hi haurà també les coreografies del Ball de Rams de Sant Andreu del Palomar a càrrec de l'Esbart Maragall i el Ball de Rams de Sant Martí, a càrrec de l'Esbart Sant Martí. El ball de Rams de Sant Andreu del Palomar, que es ballava tradicionalment per la festa major del barri, es va deixar de ballar a finals del segle XIX, fins que el 2002 el va recuperar l'Esbart Maragall. El ball representa un galanteig, les balladores duen un ventall i els balladors un pom de flors, que entreguen a les noies durant el ball, tal com indica el web de Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona. Pel que fa al ball de Rams de Sant Martí, se celebra durant la Festa Major del Clot, cada 11 de novembre, tal com s'indica a Wikipedia.
 
Pàgina 1 de 21
Home