Societats MusicalsTarragona

Banda Municipal de Música d’Alcanar

Adreça: Generalitat, 10
Municipi: 43530 Alcanar
Comarca: Montsià
Número de socis:
Any de fundació:
Quantitat d’integrants de la banda:

977 73 20 13
977 73 07 90
Web
falta correu electrònic

 

La fundació de la Banda Municipal d’Alcanar està datada el 3 de juny de 1845, quan al pas de la Reina Isabel II de Borbó per Alcanar, aquesta concedeix a l’escultor local Miquel Gisbert uns instruments de música, en reconeixement a un treball que aquest havia realitzat. Aquesta data la converteix en una de les bandes més antigues de Catalunya i de més tradició.

Desde llavors, diversos mestres-directors han estat al càrrec de la seva direcció: el director Gisbert, el director Julio Castell, el director Frías, el director Codorniu, el director José Quiles Simón, el director Rafael Bardissa… fins arribar a l’actual: Pascual Arnau Beltran.

A nivell d’actuacions, a part d’amenitzar els actes festius de la població d’Alcanar, la Banda organitza cada any un concert de Primavera a Alcanar, un Concert d’estiu a Les Cases d’Alcanar, el Festival de Bandes de les Festes del Remei i el concert de Santa Cecília. La Banda també realitza concerts d’intercanvi amb altres Bandes i entitats musicals de Catalunya, de l’estat espanyol i de fora d’aquest, entre els quals cal destacar els realitzats amb el “Complesso Bandístico Fornovese de Fornovo di Taro” (Itàlia, 1989), el realitzat amb la “Sociedade Filarmonica Matos Galamba” d’Alcácer do Sal (Portugal, 2003), el realitzat amb la “Banda de Música la Tafallesa” (Navarra, Sant Fermins 2007), , les actuacions realitzades a Bordères sur l’Echez (França, 2009), o els intercanvis amb la Banda de Música Santa Cecília de Dosbarrios (Toledo, 2014), amb el Concerto d’Armonia Valtaro (Alcanar, 2014) o amb la Banda de Música de Cortes (Navarra, 2016).

La Banda forma part de la Federació Catalana de Societats Musicals i a través de la mateixa, també participa cada any en trobades musicals, concerts i altres actuacions musicals.

Al llarg de la seva història es pot destacar:

-La participació en el concurs “Alarde Musical” d’interpretació de pas-dobles dut a terme a Vinaròs on es concursà amb totes les bandes de la comarca i altres del nord de Castelló (1951), on la banda va ser guardonada amb 1r Premi.

-La participació en el concurs d’interpretació de Bandes de Música que realitzà a Televisió Espanyola, a través del programa “Gente Joven” (1985).

-El concert de Celebració del 150è aniversari de la Banda realitzat a Alcanar amb la participació de músics i ex-músics (1995).

-Els concerts realitzats a l’Auditori de Barcelona en el marc del Vè i XIè Festival de Bandes de Música Catalanes del 2006 i 2012.

-La participació en el III Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia, el 19 d’abril de 2009, on la Banda va rebre el 2n premi de segona secció, un reconeixement a l’esforç i el treball dels músics i el director.

-El 18 de Juliol de 2014 passa ocupar un lloc molt destacat en la història de la Banda amb la participació al 128è Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, fita històrica per a l’entitat.

-La participació en el Concurs de Bandes Simfòniques del XIVè Festival Internacional de Bandes de Música de Lleida “Fem Banda”, l’1 de juliol de 2017, on la Banda va rebre el 2n premi.

Actualment, la Banda Municipal està formada per un centenar de músics d’una mitjana d’edat de 20 anys, però l’entitat també compta amb una Banda Juvenil formada per 70 músics i una Banda Infantil de 30 músics més, fruit de l’ensenyament musical que ofereix l’Escola Municipal de Música d’Alcanar. En aquesta s’imparteixen classes per a l’aprenentatge de llenguatge musical, instrument, conjunt instrumental i perfeccionament d’instrument. A la vegada també es prepara els músics per a l’accés als Conservatoris Professionals de Música del territori.

La Banda Municipal de Música d’Alcanar està destinada a promoure la cultura musical dintre i/o fora del terme municipal d’Alcanar, i a amenitzar els actes festius, oficials i culturals, essent un important òrgan de cohesió social i motor culturitzador en el municipi d’Alcanar.

Show More
Back to top button