L’Acadèmia Catalana de la Música presenta un Pla de Rescat per a la supervivencia del sector musical
El Pla de Rescat es presenta en un moment delicat per a la continuïtat de moltes iniciatives musicals

La Federació Catalana de Societats Musicals, com a associació que conforma l’Acadèmia, dóna suport al Pla de Rescat presentat dimecres 7 d’octubre en roda de premsa per part del president, Gerard Quintana, i els vicepresidents, Guillem Arnedo i Lluís Torrents, i d’altres representants de l’entitat.
La necessitat del Pla de Rescat és oferir xifres i dades de la devastadora situació del sector musical i mostrar les principals preocupacions. Els responsables de l’Acadèmia consideren positiva la declaració de la cultura com a bé essencial per part del Govern de la Generalitat, però amb aquest Pla volen fer palès que “el sector musical, en especial el d’iniciativa privada, es troba sense ajuts efectius per rescatar-lo i en una situació límit que posa en perill la seva continuïtat.
Les principals xifres
Hi ha hagut una reducció del 75% de l’activitat respecte a l’estiu anterior. Un 90% dels músics tenen entre 0 i 10 concerts contractats i aparaulats pel darrer trimestre del 2020 i un 70% dels músics no tenen cap concert contractat o aparaulat pel 2021. Tan sols el 15% dels músics s’han pogut acollir a l’atur extraordinari per artistes i només el 18% dels músics s’han pogut acollir a la prestació per cessament d’activitat d’autònoms. El sector discogràfic català ha perdut un 65% dels seus ingressos. Així com el 95% de l’activitat a les sales de concert ha estat cancel·lada.
Des de l’inici de la pandèmia els treballadors afectats per acomiadaments o ERTO’s a empreses, grups de músics, managements, promotores, representants, empreses de serveis… ha afectat 40.280 persones, que significa un 76% dels professionals i una pèrdua real de facturació de 110.000.000 €. Entre d’altres xifres, el Pla de Rescat també posa l’accent en les escoles de música de titularitat privada, que estimen en 725.000 € els ingressos no percebuts pel període de març a juny del 2020. Tal com s’indica des de l’Acadèmia Catalana de la Música en un comunicat “aquestes xifres sonen a intuir un futur devastador pel futur immediat del sector si no s’implementen mesures i ajuts urgents i efectius”. D’aquesta manera, en el Pla de Rescat ha presentat un paquet de mesures urgents per al sector.
Preocupacions i mesures urgents
L’Acadèmia alerta que els ajuts han estat poc efectius pels músics, que en la majoria dels casos no han pogut accedir-hi o han estat insuficients. De la mateixa manera, els ajuts han estat poc concrets i efectius per a tota la cadena de valor del sector musical; des de l’administració cal una major estructuració del sector i solucionar la problemàtica de la contractació dels músics i professionals treballadors de la cultura.
Des de l’Acadèmia es veu preocupant que les restriccions d’aforament que es consideren desproporcionades en comparació amb la resta de sectors econòmics, si bé s’han suavitzat les mesures, el principal problema és que no es pot exercir l’objecte principal de l’activitat.
En aquest aspecte es mostra una especial preocupació en el sector privat “on la desaparició de les sales i els esdeveniments musicals com concerts o festivals, poden ser un fet gairebé irreversible”. Aquestes desaparicions deixaran el territori sense uns espais imprescindibles pel naixement i evolució de la carrera dels artistes.
Entre d’altres mesures on cal una acció urgent, l’Acadèmia demana una estructuració del marc legal per a l’activitat digital, “que ara mateix està poc o gens retribuïda i és una realitat que el sector ha de regular”.
Podeu consultar el Pla de Rescat, fent clic aquí.